成世人都做同一間公司係咩心態?

117 回覆
99 Like 6 Dislike
因為做得唔開心想走 但最後都係擔心唔適應新公司所以唔走
其實就係呢個問題 但人愈大 比自己既藉口只會更多
到最後就一直唔會跳到出黎 一間公司做成世
有好既公司既 我之前都遇過
但公司係公司 唔係family
唔好剩係從員工方向出發
公司本身文化、待遇等都有推拉力

另外個個都力求上進,對一間公司黎講都唔見得健康
忠誠勇毅
點解個個力求上進會對間公司唔好
老細好 做耐左冇左你唔得
公司唔受任何市場/社會影響 除非老細死左 都唔會炒人
一年加1-2成人工 加加下已經多過市價好多
咁你話走唔走

公司幾個老屎忽平均20年資歷 當打政府工 仲要有double pay同bonus
老實講,有事同同事夾到,係緊要過份工

同同事關係唔錯,先唔會日日翻工都死狗咁。
如果個人係同一間公司做左10幾年
當中有升職的話其實冇問題喎
我見我間公司啲人大部分都做左十幾年以上,個老細真係好好,40幾個人中型公司,work load唔多又會肯俾錢你進修同學到好多野好多嘢都冇乜所謂例如遲到

又好少上下之分,就算最大個老細都無啦啦成日走來聊我

成日有得逗利士聖誕節有得抽獎

可能之前做做嗰間太過差,遇到禁嘅公司真係超感恩

之前做嗰間個admit丟啲文件落地下叫我拾又成日又人反白眼咩都學唔到
我都係求穩定既人
但如果吾開心既情度令我apply第份工
而第份工係請
我會走
遇到好既公司都好既
姐係返工係開心最重要?
洗撚你信咩垃圾
最好個個都廢過你
工作環境真係好重要
不過呢d入到間公司先會知
同埋好睇你上司點
如果工作環境好自然開心
我吾介意搵小dd
行行唔同,有啲唔鍾意請jumpy嘅人
點為止jumpy?
H公司,勁多老屎弗,做一世都唔夠,退左休拎左舊錢重要返黎做
問得呢個問題既只係代表樓主太年輕,無乜人生閱歷,都經歷得唔夠多,同埋人工唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞