成世人都做同一間公司係咩心態?

117 回覆
99 Like 6 Dislike
千祈唔好信 最好全世界同你一樣咁撚廢
做緊第7年
出面搵過工但offer唔到多d人工比我
咁我轉黎托?
成世做醫管局醫生既人都真係幾廢
咁等經濟好既時候轉工
我男朋友就係 返左幾十年同一間公司 (中型公司)
由一個散仔 做到公司5大Manager之一 公司一定唔會炒佢 因為炒佢要賠好多錢

福利好 人工又跟到大市
同事唔閪 唔chur唔洗瘋狂ot
做緊符合到以上條件既公司仲點解要走
出到去都未必搵到咁好既公司啦
政府工味得
十幾廿年有咩問題, 內容岩做, 人工又岩心水就得架啦
同一間公司都可以做架喎
fg 入左間科企RND, 返工又近又有野飲野食
入職人工已經above average 幾千, 如無意外可以穩扎穩升咁點解要走
私家醫生=勁?
睇你識唔識人啦
羡慕ching
我個間同我頭先講個d條件差唔多
唯一唔係咁好係番工遠同埋難升職
所以問我會唔會走 我會答有機會 但一定係有好好offer先走
上年公司加人工加左雙位數%
呢d時勢仲要比我地住得遠個d WFH同埋無減薪無逼你放no pay
我覺得算係咁了
利申外資1市
我有朋友間公司一直高人工高出面其他同行公司
咪做死一間囉
有咩問題

福利好 人工又跟到大市
同事唔閪 唔chur唔洗瘋狂ot
做緊符合到以上條件既公司仲點解要走
出到去都未必搵到咁好既公司啦
fg 入左間科企RND, 返工又近又有野飲野食
入職人工已經above average 幾千, 如無意外可以穩扎穩升咁點解要走
羡慕ching
我個間同我頭先講個d條件差唔多
唯一唔係咁好係番工遠同埋難升職
所以問我會唔會走 我會答有機會 但一定係有好好offer先走
上年公司加人工加左雙位數%
呢d時勢仲要比我地住得遠個d WFH同埋無減薪無逼你放no pay
我覺得算係咁了
利申外資
我就home office左成個月, 下星期開始返兩日
唔知樓主覺得要走既公司包唔包依d
反而係個商業社會容唔容許你打死一份工姐。
見過有人做同一間公司做左29年, 但好明顯同個勞動社會脫哂節。到比人逼走/layoff的時候, 仲差10年退休埋唔到洲個感覺,應該好差吧

以上倒子不限於政府工同護士呢d專業人士。
好做囉

你地就跳黎跳去瘋狂ot為人工
人地可能03年買左兩個單位,打緊份風流工過下日辰
問下美斯咪知

我有d朋友30歲都未到30k左右, 住公屋慢慢嘆慢慢儲下錢先
如果你朋友咁諗,當初點解要apply第份工
同埋慣左唔想轉變,
某程度都係一個 comfort zone..

好睇嗰個人跳唔跳到出黎/有冇決心想轉。
有d公司真係好好,like a family gum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞