【極危險】 所謂流出報告根本係幫保皇黨拉票

127 回覆
132 Like 12 Dislike
每個人做多步諗多步就爭好遠架啦
同意 唔好一味屌林鄭
當全港連保皇藍屍矛頭都直指林鄭
支共可能會順勢炒佢
但其實林鄭落台對抗爭係零幫助
佢落台 班淺黃中立淺藍就會收曬貨
就俾支共、保皇過到骨
呢8個月嘅警暴更加難平反
要針對支共保皇 唔好齋屌林鄭
有冇得用呢個report對我地有利既一部份
但對保皇黨幫口鬧777呢部份就隻字不提?
高質無人推,個個掛住屌行山撚
無錯,同我諗的都似,就係林奠根本唔重要,你又無份選特首。用完咪掉囉
帝制派的票就有用得多,等佢哋扮下割席,分薄返票源都夠。
唔好忘記,區會泛民主:帝制只係59:41,係連6:4都破埋,立法會帝制派要翻身好易
比列代表制下真係冇空間畀我地仁慈

統戰常用技倆
同咬死奶共派否決派10000蚊議案

就好似咬死721 咁
Push
係呢個制度下根本邊個做特首都一樣,保皇都係盲撐
直覺係似打signal俾建制派指示佢哋可以埋位反林鄭
但中共輸得起林鄭 輸唔起保皇黨
所以有得揀佢一定會犧牲林鄭
推唔郁都推
再推
push
啲人見到保皇同泛民都屌林鄭,就會以為投兩邊都冇分別
唔同意樓主睇得對方太高,At least 我覺得單野唔係故意流出。就憑單野發生左之後,駱惠寧即刻要 call 齊香港班友仔,第一次講明要全力支持林鄭。係唔係林鄭自己想流出我唔肯定亦都覺得有可能,but 起碼應該唔係最上方面O既決策或政治操作。畢竟報告內容顯示建制內一盆散沙,以弱示人唔係老共一向套路。

另:
1. 如果冇上面同意,流出O既野都幾危險。做果條鬼有一定目的,雖則唔肯定咩一回事,但建制鬼打鬼係必然。
2. 建制要贏立會,必要過到商家佬呢一關。中屬O既一定無問題,但港英餘孽呢?我唔覺得西環有 100% 信心可以箍到,尤其以家土共已經接近同誠哥自由黨之流有分歧已經浮左上面。如果呢班人真玩野,搵幾條O靚去某幾個功能組別去同西環傀儡攬炒已經夠土共死。而家(選前)係淺籃商家佬同土共傾生意O既時候,土共任何示弱行為我都唔覺得有明顯論點支持。
3. 輸立會同輸特首都一樣可以令共產黨死,無分二志。而以現在形勢,誠哥同自由黨旗下一黨港英餘孽在兩個選舉都可以成為關鍵少數。無廿三條無送中下(要過廿三條從來只需要立會過半票,所以由始至終係班港英唔肯,泛民冇 say 的),土共暫時奈呢班友唔何。而家西環拆唔拆得掂港英先係要點。本來作為建制兩方中間派O既林鄭現在向土共靠攏(面表上起碼係),港英支持林鄭唔係必然。
4. 當日張王二人落馬,全建制等林鄭倒數。但當大家以為買重注林鄭落台,連何柱國O既星島都一版鬧林鄭時駱惠寧華麗轉身 Call 齊建制撐林鄭,呢個操作背後,我覺得最大O既可能性應該係。當初習大想快快趣趣炒林鄭以拉攏選舉九月建制選情,偏偏想換旗手搵人卻泛人問津(有料O既唔肯做,冇料O既唔要都罷,諸如葉劉)。現在唯有死馬當活馬醫,未來七個月土共應該會以最嚴厲格局逼壓港英歸位。到時只能求神拜佛,睇下港英仲有冇呢個種。
5. 其實以現時選舉形勢,用政治操作令政黨博同情呢個操作我唔覺得 valid,另一原因係其實係比例代表制下,地方選舉結局唔會有太大意外。區選顯示建制仍有四成鐵票,加上非建制鬼打鬼係必然,地方選舉成績來來去去都走不出 13 - 16 席,唔會有大意外,呢一點佢地應該好清楚。反而功能組別土共先係要渣到緊,一席都不能少,政黨效應亦細,所以要用咁大政治操作去為政黨抬轎O既意義不大。

在我個人見解,要贏立會過半唔好 J 得太多。靠鬧建制黨其實冇咩意義,反正鬧左廿幾年佢地仍然四成票。地方選舉唯一一個令建制連鐵票都失效就只有疫情問題,佢地自作孽我地煲大佢就可能令少量淺籃醒。主戰場係功能組別,我地應該要繼續以無主動當選精神,攻盡每一個窿窿罅罅。就算我地唔係贏到,都要加大淺籃港英跟土共挑戰O既籌碼。水滴石穿,冇野冇可能。
究竟份報告係真流出定假流出真係冇人可以肯定,除非蘋果有更多消息啦

但我擔心就算份報告內容係真,保皇黨都會借勢拉同情票,到時俾佢地無端端由輸變贏就喊都無謂

永遠同一招

港共保皇狗都係敵人

不能手軟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞