【極危險】 所謂流出報告根本係幫保皇黨拉票

127 回覆
132 Like 12 Dislike
有啲長,但我盡量分析到冇盲點先夠膽開post。

首先,份報告唔會係單純「流出」咁簡單。

1. 一份特首俾中央嘅報告,一定會牽涉好多敏感資料同機密文件,唔會係你同我send個email咁簡單,過程一定有好多加密處理,限制邊個人、咩職位有權睇,睇過嘅一定有記錄,如果真係流出嘅其實唔難搵返條友出嚟。

2. 如果真係特首辦有內鬼,其實唔應該揀爆呢份報告出嚟。睇返報告內容,最爆嘅係林鄭話要請求中央幫政府解決疫情,仲講明係為左保皇黨嘅選情而做,然後大家就捉住呢點討論。但老實講,呢樣嘢根本你知我知單眼佬都知,只不過係林鄭冇親口講出嚟姐。特首同保皇蛇鼠一窩,黃嘅一早就知,藍嘅擺明唔介意。如果係內鬼,爆呢樣嘢其實唔係咩新鮮料。相反,做內鬼過去幾個月一定有其他更有價值嘅嘢爆。呢點另一位巴打都講左。

當然,你話個內鬼咁蠢爆完呢份報告黃左,我冇嘢好講。

3. 留意保皇黨嘅反應。蘋果係琴日22/2星期六凌晨出呢份報告嘅新聞,值到依家特首辦都未回應,包括份報告係真定假。但保皇黨同一日黃昏已經出嚟回應。葉劉話份報告會令保皇派尷尬,工聯會就話會檢討,跟住就有匿名保皇派話林鄭「冇得救」。平時嘅保皇一定係等政府有官方回應先出嚟奶鞋底,而且見到係蘋果報導通常都唔會直接回應,但今次就連特首辦都未回應份報告係真定假已經衝出嚟,間接承認左份報告係真係「流出」。

4. 同樣,特首辦到依家過左兩日都未回應,令人產生一種「份報告係堅」嘅感覺。如果份報告流出對特首辦真係一個負面消息,唔會拖咁耐都唔回應。佢要解釋有幾難,都係嗰幾句「特首同中央報告係正常機制,對別有用心嘅人趁機造謠表示遺憾乜乜柒柒」㗎啦。佢咁耐都唔回應就係想引你地鬧,越多人鬧越好,等人相信份報告真係「流出」嘅。

咁如果份報告唔係意外流出,就即係對家固意放份報告出嚟,就即係咁做對佢有好處,好處就係幫保皇拉票。

1. 中共想繼續控制香港,就一定要贏9月立法會選舉。立法會對中共嘅重要性可能仲大過特首呢個位。特首選委票本身就容易控制,基本上搞掂商家同地產商就得,上年區會結果對特首選舉根本冇影響。

2. 但如果中共輸立法會,咁無論個特首幾奶共都冇用,因為立法會議案唔夠票就做唔到嘢。(除非佢乜柒都用緊急法啦)

3. 甚至,中共輸立法會可能連商界地產界嘅特首選委票都輸埋,咁到時就真係香港獨立都似。

4. 所以,中共依家已經全面放棄林鄭,只係想保住保皇黨嘅票,然後2022換個陰毒過林鄭但又冇佢咁蠢嘅上嚟做特首,繼續滅港計劃。

5. 呢份報告「流出」,對我地立法會選情有咩幫助?答案係冇。我地可以笑9林鄭保皇狗咬狗,可以鬧咩林鄭破壞一國兩制乜乜柒柒,但係除左笑同鬧,都只係得笑同鬧。

6. 對家就唔同啦。保皇黨即刻扮死狗,講到自己係咁俾林鄭跣,自己真係變左condom咁,博同情,等人覺得林鄭差係林鄭事,唔係中共問題,亦唔係保皇派問題,然後話自己成日俾意見林鄭,慢慢塑造「我地都同泛民一樣有鬧林鄭」嘅形象,分薄我地票源。

7. 唔好忘記,我地贏區會第一係因為簡單大多數嘅制度,第二係因為警暴。立法會係比例代表制,本身已經難打。依家電視又相對少左警暴畫面,班中立淺藍偽黃絕對會唔記得左件事,然後可憐班撚屌保皇而投票俾佢地。

今次可能就係中共想翻身嘅第一步:叫林鄭「流出」份報告,然後引人將所有矛頭指向佢。我甚至懷疑,佢揀蘋果就係想佢報得大啲,用哂啲搧動人笑/鬧林鄭嘅字眼,目的就係製造空間俾保皇黨拉票。

我地要預計嚟緊半年中共繼續奇招百出,林鄭會不斷劃花自己塊面,做到自己有咁衰得咁衰。而保皇黨嘅定位將會轉變,由之前嘅「支持政府依法施政嘅投票機器」變做「俾林鄭害死嘅受害者」,吸納搖擺選民。就好似今次咁,保皇派唔會再唔出聲,或者附和港共,而係主動出嚟鬧。睇下麥美娟,今日已經不點名鬧林鄭冇良心,已經拉緊票㗎啦。

當然,成件事可能真係蘋果把炮搵到獨家料,而特首辦真係有個on9仔漏左份嘢出嚟。但就算係咁,保皇黨已經利用緊呢個機會翻身!

我建議,嚟緊我地嘅宣傳唔好淨係屌林鄭。事實上,依家好多人口講覺得林鄭做得差,但就繼續支持保皇黨。所以我地要重點宣傳保皇黨盲撐政府嘅荒謬!宣傳林鄭做得差就係因為班保皇唔識反對!宣傳送中條例政府做得咁差,搞到香港咁亂,保皇黨都有份!唔可以俾保皇黨乘機洗底!!

講多次,我地嘅對手係共產黨,唔係普通藍絲廢老!我地反抗中共係業餘,中共打壓我地係職業!我地想贏嘅話就要站係對家嘅立場思考,不斷反省同改進策略!
以下開放討論,自推1
以下開放討論,自推2
以下開放討論,自推3
以下開放討論,自推4
以下開放討論,自推5
以下開放討論,自推6
以下開放討論,自推7
要將保皇黨同7蛾永遠縛在一起

支持保皇=支持7蛾
以下開放討論,自推8
求推

[黃色新聞圈]香港人 肯 撐 良 心 傳 媒 未,肯唔好扼殺佢地未
https://lih.kg/1893867
唔好俾林鄭引晒D仇恨
建制都一定要受靶
故意流出
所以我地唔好再講保皇黨係condom!!
藍絲KOL 都係屌林鄭, 保黑警 and 保"少數派"

呢鑊野林鄭可能都係比人跣, 所以暫時唔知點反應, 要等上頭講佢聽點回應
中共慣常技倆,製造群眾鬥爭
上次錄音又係
有可能,又或者林鄭已經被中共指示犧牲自己
同意
以下開放討論,自推9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞