[多圖]畫裸男同裸女 仲有其他唔同風格嘅畫(2)

661 回覆
2732 Like 19 Dislike
水彩練習
幻愛
會唔會太屈

我起呢度學左兩年幾,由素描球體開始一路畫上去
老師教得幾好,但我由一開始充滿動力慢慢變到好挫敗
我覺得自己對眼有問題,完全睇唔倒老師講既咩高光位、明暗交界線
到後黎老師話我可以學畫有顏色既畫了,我仲係唔識睇..
跟住我同老師講想學水彩,但我完全掌握唔倒水既運用
加上好介意自己唔識塑造立體感,覺得畫得好肉酸
愈畫就愈唔開心,最後不辭而別冇再學
最近我又拎返d畫具出黎嘗試再畫水彩
但畫左幾十朵玫瑰都仲係覺得好核突,又擺低左唔畫
巴打你覺得一個色彩新手,係咪用gouache呢d medium會易過水彩呢
我考慮緊買唔買,但又怕自己掌握唔倒,最後頹左唔畫又浪費金錢

水彩因為水份的確好難控制 gouache 同木顏色你都可以試吓 顏色你有素描嘅根基應該會更加容易掌握

你如果唔介意可以PM我你啲畫 或者你跟邊一啲畫或者影片
學等我睇吓有冇啲乜嘢地方可以幫到下你? 放心我唔係sell教畫
身邊啲朋友如果玩水彩有陣時都會問吓
我都會俾少少意見

自己都係放工空餘時間畫畫放鬆吓 都好希望其他人可以一樣享受畫畫
我起IG DM左你
畫得好肉酸,唔好介意
我啲女人都係有仲男人味 要努力練習
樓主好勁
另外想問下喺比例上有咩技巧可以比下小弟, 我畫需要比例嘅野都好大機會會炒車

最後ps 由冇ac睇到P牌再甩P
樓主用咩牌子水彩
點解d色好似好灰咁?
以為係我隻貓
你指畫人定人身型?
大原則都係先畫具體線條 再畫細節
如果係畫人就個post嘅流暢線條

我最近睇proko 教畫人體 有幾個artist 教得好好
Shinhan
係我溝到灰哂
畫嘅時候用多啲毛巾同紙巾幫手
用啲幼啲嘅筆聽住歌慢慢畫
Lost in translation
重慶森林嗰幅好靚呀好想放屋企
啲畫好靚

我認我係咸濕先入黎
多謝 認同巴打 我都知道我呢個弱點
其實自己都唔知自己嘅style係啲咩
仲摸索緊
我全部都有follow啊 都好欣賞佢哋
姚同期同埋之後浸大畢業嗰啲artists都幾唔錯

自己都有種感覺未必可以變到風格
因為畫室嗰種手勢已經成為左自己嘅一部份

我好認同你講嘅要放開畫室嘅手勢
我會努力嘗試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞