[多圖]畫裸男同裸女 仲有其他唔同風格嘅畫(2)

661 回覆
2732 Like 19 Dislike
我明係有問題 但唔太明你嘅解釋 你可唔可以畫一畫俾我睇
點樣可以上到咁鮮色?
有無咩技巧 可唔可以指教下
可以買畫嗎
因為顏色溝得越多佢哋嘅彩度(鮮色程度)就會降低
所以盡量溝得準 唔好溝到啲色好污糟
所以啲勁人會有盒勁多色嘅顏色,其實都係有道理

我自己用緊大概24色
我有時用色會太鮮唔係好識點樣做得再寫實一啲
應該唔會 但邊一張你有興趣
可唔可以畫菅田將暉
貓貓畫到個神韻
唔認識佢
佢有邊套作品出色?
有無人有睇想見你 好正
想問你一開頭畫人樣點構圖, 我有reference都成日搞錯d 五官比例
https://youtu.be/1EPNYWeEf1U
最基本五官嘅定位係三庭五眼 (google 下會有圖)
之後你要捉緊嘅係比例
你一開始可以直情用間尺度下
去到之後就善用比例
其餘兩隻眼中間夾嘅距離正淨係一隻眼嘅長度
又或者成塊面嘅正中間正正係姐眼嘅位置
又或者個鼻嘅長度正淨係個鼻同個鼻底到下巴嘅長度
不斷透過比較物件同物件之間嘅距離
等你可以掌握到個比例 抄倒個物件落去張畫到

個過程一開始會好慢 我到而家都唔係好快
但慢慢你會越嚟越有信心

同埋記住先話結構再畫細節
好容易會專心啲細節 但係比例唔啱 你之前嘅心機就會白費晒

加油 歡迎 繼續交流下
你當三眼啦

五眼已經係好outdate既concept嚟
講緊係古典畫

現實係五眼即係你個頭寬過大西洋咁
我正面大約係 0.5 1 1 1 0.5左右
不過我諗三定五都okay 因為都係會再根據呢個最rough 嘅draft修改
你有無啲係用三眼嘅圖/畫參考下
我網上都搵唔到
好靚呀
上色好細緻
一枝枝飲品 好得意
你收工放假冇野做就會畫畫?
多謝
係 一收工放假就會畫 因為肺炎多咗時間畫畫
所以我成日話連登好多臥虎藏龍!

巴打如果認真畫一幅水彩畫,總共大概需要幾多時間?有冇諗過以畫畫為職業?

另外,巴打畫畫會重視乜嘢?構圖、色彩、光線、意境,又或者借畫裏面嘅人物,去表現某啲諗法、情懷?

如果巴打有足夠嘅生活體驗,又鍾意創作,喺日本已經可能出咗道畫緊漫畫!

加油!
最出嗰兩隻眼你當半眼會好啲
非常多謝你嘅欣賞

睇畫 對上一幅 6-8個鐘 再上一幅就12小時

我有 都想 希望有日做到

都係睇畫 近來重視意義/氛圍 構圖 色彩 光線都係顯現呢啲嘢嘅工具
如果有機會,認真考慮一下以興趣做職業吖…

當然咁做有好處有壞處,壞處係興趣變成工作後,工作壓力可能會令到原來嘅嗜好失去趣味…

但係,另一方面,事業、工作成功嘅人,十居其九都係熱愛佢嘅工作,希望精益求精嘅…難得巴打咁熱愛畫畫,又畫得咁好,衷心希望巴打可以成為下一個馬榮成、香港嘅井上䧸彥,或者做自己,大家都認識嘅香港畫家:細眼巴!

加油!
非常多謝你
巴打你而家做嘅嘢係咪你嘅興趣?

我會努力 睇吓會唔會有一日真係可以做到 以畫畫做正職

我細細個係睇馬榮成嘅風雲大 小學已經畫緊啲肌肉佬 雖然你講嘅係F F 我真係希望有一日做到十分一 一 二十分之一都好

我會繼續努力 請多多指教
我無咁好彩啦…喺香港用興趣搵食,都幾難㗎…

慶幸工作唔算好討厭,有時完成目標,會有少少滿足感,算唔錯㗎啦…

巴打如果有時間可以喺忙碌嘅生活中停落嚟,不妨諗下點樣可以將你嘅才華,搵適當嘅工作機會、事業機會,發揮一下…

可惜香港呢方面嘅空間唔算多,希望依家網上世界,可以幫到巴打搵到機會(無論香港或者外地)…

共勉之!
油站同ok果兩張好正
依排放假都開始畫畫 狂畫緊gesture同人像 之後諗住試下掂水彩
發現自己可以畫唔停既感覺好開心 好似終於搵到d自己鐘意既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞