澄清 中華文化=\=中共文化

161 回覆
137 Like 22 Dislike
=我愛的是中國 你愛的是中共
錯邏輯

我講緊東亞文化唔等於中共文化

例如東亞文化係夾餸食飯
但夾餸食飯唔係屬於中共
十年前我都好天真以為中華文化唔等如中共
依家我醒晒啦
支共同支那蛆就係代表住整個中華文化, 都應該要滅亡
真,仲未計中國中共中華係三位一體,係中共詮釋何謂中華
好多隱性大中華唔願意面對呢點
支那種會夾餸食飯
但唔會有儒家精神喎

你係反”夾餸食飯”定“儒家精神”定所有中華文化先
唔見得呢啲文化有咩咁美好
同埋擁有呢啲文化既支那人同時都有低賤既劣根性
總之中華民族就係賤種民族
可以解釋西方人文化著重既位唔同
當年歐洲人思想開放好多,亞洲人係保守好多

周禮/儒家思想果陣,歐洲仲係蠻族黎,自由思想係希臘領頭
"仁義禮智信忠孝廉恥勇 "只係一部分,但重點係周禮 教人點樣去遵守禮節 事實係比西方更早
如果你再探究落去點解中共咁仆街, 你會發現問題根源多少同中國文化有關
當然中國文化都唔係話完全無好嘢嘅

但唔去正視問題, 一味將所有嘢濑落中共,最後咪又係去番大中華天朝暴秦體系
連登仔去到全中國死清光先得既論調
好快去到講少少嘢唔啱聽就即刻誅九族
你話咁唔得?
連登比個無敵-0-0 你就變咗阻膠了
中國文化是優美的,只是被共產黨破壞了!!!!!!
https://lih.kg/1881659
試着說華夏文化 不要說中華文化
你知唔知儒釋道三家分別講咩ching
唔好鳩反扮有了解喎

咁你認為有咩好嘅文化
華夏文化幾千年歷史
支共的新中國得幾十年歷史
支共有乜撚野資格將華夏文明據為己有!?
華夏文明見證住無數政權嘅輝煌同末落(希望當中可以包括支共
哩條友係資深五毛
西方文化就係高級
鬼佬就係上等人
中國文化(所有)就係閪
中國人(所有)就係賤
唔係想分化,明明敵人係反共就得點解要執著埋反文化?

同一文化,種族,語言都可以有好多國家
要支持本土唔係要放棄本身既文化,而係保護香港人本身既文化!!
假膠定5毛 bye 話不投機
五毛即時走出來拉
五毛反對的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞