澄清 中華文化=\=中共文化

161 回覆
137 Like 22 Dislike
如果咁諗佢地真係要唔撚識歷史

西方當年都好醜惡,入侵美洲澳洲d歷史睇到都覺得慘。。。
只係19世紀之後經歷左好多改革同犧牲(1戰2戰)先有今日既西方自由文化
「歐洲仲係蠻族」
中式思想就係咁樣, 非常排外,自以為是
希臘哲學思想其實就係呢個時間慢慢形成邏輯系統,一步一步令文明思想進步,亦為現代科學哲學打好根基
周禮所提倡嘅所謂禮節,其實只係定一套標準出嚟,等個政府人民去跟
咁係某樣壞嘅華夏文化引致啫
如自私 幫自己人先

咁則係反攞利是 食楊洲炒飯 長幼有序唔會反到共產黨啦
推 中華文化有值得保留既地方 係而加政權扭曲儒家思想
好似話共朝太祖最鍾意睇嘅書唔係馬列, 而係三國水滸
清朝拎撚到而家啦 又關佢地事?
孔子好慘
古華夏文化都得
總之要去中國化
春節一詞,來源於1914年1月,在中華民國大總統袁世凱主政期間,將格里高利曆的1月1日定為新年元旦,改農曆正月初一為「春節」。中國古時春節曾專指二十四節氣中的立春。從明代開始,農曆新年節慶一般要到正月十五日(元宵節)之後才正式結束,有些地方的新年慶祝活動甚至到整個正月結束為止。

明朝已經有 關中共咩事
你都識講 人地西方當年都係入侵人地啲國家
希特拉主要都係殺猶太人
你支那人就係專殺自己友仲要殺最多
咁仲唔係賤
其實不嬲華人=/=中國人
係支那成日講華人=支那人姐
華人文化都係一樣
好多歐美地方都會慶祝lunar new year,係支那成日將佢講成chinese new year
所以你都同意所謂中華文化嘅價值係得返利是炒飯呢啲皮毛?
其實你地要知道中華文化嘅地位就係咁邊緣,只係流於新年𢭃下利是平時食下楊州炒飯,唔好諗得中華文化咁重要
唔應該用中華兩個字咪無事
唔通越南日本過年,越南韓國用漢姓,又中華文化咩
其實唔係文化出問題
係命名出左問題
比如龍舟明明係百越文化
舔支人士就將之稱為中華文化
自願送中就係咁解
連自己祖先文化都送埋比人
有舉儒釋道

另外唔關重唔重要事
我係想指出中華文化唔關共產黨
東亞文化
偷換到咁, 真係BLOCK得
你可以咁講,禮節係標準,但就係要依照禮節 去孕育出社會既制度
仲有就係如果無 周禮/儒家思想 中華地區可能仲係蠻族多過千年啦
吓,中華文化早喺1966年文革之後已經鬥到一乾二淨啦,而家嗰啲根本係唔知乜撚野嚟,真正嘅中華文化早已經喺1949年國民黨遷台之後流失去日韓台港

長幼有序真係好撚好笑,文革嗰陣紅衞兵破四舊立四新,燒孔聖牌坊,批鬥老師/大學教授/自己老豆老母,拎住毛語錄高呼毛主席萬歲,你憑乜撚野學人講長幼有序同中華文化?
唔啱咪指出囉 比啲point
夾餸食飯同儒家精神都係“中華文化”
我係唔明點解你認為所有“中華文化”都關中共事

係咪所有中華生活習慣至到文化精神都係關中共事 都應該滅亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞