澄清 中華文化=\=中共文化

161 回覆
137 Like 22 Dislike
"中華文化"呢個詞彙
依然都係同仲係同中國有糾纏不清嘅關係
就好似嘗試聲稱自己係華人 而唔係中國人
但背後嘅意義依然係以中國為本 走唔甩

如果真係想厘清 詞彙上我認為必然要去除中國
以地理作基礎
即東亞文化 而非中華文化
文字為漢字 而非中文
人種為東亞人 唔係華人
我中意捉圍棋
我意思係比你反到共產黨,都要將好多"壞嘅華夏文化"改咗去, 唔係又變番中共咁壞
Show Blocked User - 過份美麗(購物中)
ok 當然
支那人專殺自己友多,都係共產黨居多姐
同埋中華地區既人口一直都比歐洲多好多 打起仗都多d

仲有一樣野係西方都好多內戰 只係佢地規模比較細
日耳曼人本身都內戰左過千年...
收皮啦 冇point 5毛
現在的中國先係最反華夏文化的
錯晒,點解個標準要係根據周禮?
社會標準其實會慢慢變異,係根據當時社會所需而約定俗成。例如你而家結婚通常好簡單,唔需要三書六禮,繁文縟節

應該係話社會制度孕育出禮節,而唔係相反
「蠻族」又係一個好主觀嘅說法, 點為之蠻族?
大清國統治漢人三四百年,要男人削髮留辮,要女人紮腳,又算唔算野蠻?
其實樓主你唔係第一個諗住將所有/大部分責任推落共產黨嘅人

你有冇留意,受中華/東亞/華夏/漢文化影響嘅地區,自古以來人道災難特別多特別嚴重?文革係死好多人,但用比例計其實少過漢地朝代更替好多。

而且中國人係特別殘酷,蘇聯都係共產黨,人地殺人都只係槍斃同勞改,你再睇下文革,殺人方式百花齊放。

中華文化唔掂就要認,深受中華文化影響嘅中國人歷代就係咁嘅表現,唔通你話呢啲人唔代表中華文化?咁同國術撚見到個武術大師上台比人打柒,就話佢學唔到家,有咩分別?
好舊立新 咪得囉
好嘅東亞文化/中性嘅文化習俗就保留
再加上西方文化
先係文化多元嘅香港
另外我相信思緒混亂先會將中華文化同中共混為一談,以前好多連登仔都發現中華文化其實係問題嘅根源
例如陶傑指出中國人嘅小農基因就是說中華文化其實好多弊處,當然有可取之處,但係弊多於利
咁食飯畀tips係咪陋習
ok 我諗定義有啲唔同

我指嘅“中華文化”係夾餸食飯以至儒家精神(生活習慣以至文化精神)

壞嘅“中華文化”自私 貪污 奴性 當然要剷除啦
認同,中華文化有可取之處,但好多都係垃圾思想
重點係冇邏輯
是日笑話 中共有文化
多謝樓主提供笑話
中華係propaganda
打尖
周街痾屎
係唔係都無所謂
不過中華文化有咩係好野
咁你會發現最後只會留得低部分生活習慣。儒家精神基本上就係奴性,可以孔子嗰代會好少少,但之後嘅士大夫,一代比一代奴性
而家已經係現代社會,要探求人文精神,有更多更好嘅選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞