74 回覆
24 Like 9 Dislike
(抵制TVB)齊來負評耀才證券app
https://lih.kg/1827571

重用耀才?
美股冇保底喎
巴打 有無邊一間可以幫你駁multicharts 唔需要好似IB自己一手一腳研究
firstrade好唔好?
巴打係指投資者保障? 以我理解美股都有 好似USD 500K 但應該唔適用於本地券商 銀行的美股戶口 可以查下自己間券商 如果有名就即係你美股戶口受保:https://www.sipc.org/list-of-members/F
所以如果想受到呢個保障 建議直接去開美國券商 不過提提大家 IB(HK)係當本地券商所以美股應該唔受保 而IBLLC戶口的美股應該先受保
唔好意思 未有深入研究 只係知宜家華盛個免費串流優惠幾易拎
耀才賣港
支那牛

撐本土8securities
巴打可以試下email我所提過券商CS 但以我所知通海同招銀都唔使你煩
巴打 好唔好都係睇返你需求 正如我首頁所講
我極注重孖展利息 產品種類齊 系統穩定 24小時交易熱線 有service
so far我暫時又未搵到咁全面券商 所以我先會因應唔同需求喺唔同券商開戶
但若果巴打主要玩美股 佣金又要平 我相信Charles Schwab 同firsttrade都適合你
利伸 未有上述戶口經驗 只得IB 所以巴打開戶時留意返佢地佣金咁平 有冇出入錢限制或者扣手續費等等
強帖留名

想請教一下

1)點樣係IB 借平息?例如日元interest rate 依家1.5%,我想借日元,買美債收息,係IB上要點操作
2)你平時借咩currency 多?
3)依家借日元/歐元相對安全D?

Thanks
多謝回覆呀~其實我係新手想買美股,呢排時間多喺屋企先得閒研究下邊間劵商好
無記錯8仔其中一個股東係野村
8仔最近唔再收月費了 不過我覺得佢個app除咗做trade就無咩實際用途

睇價都係用返牛牛同aastock
唔清楚 不過巴打可以試問下佢地CS 另外 佣金好多時枱面同枱底都唔同價 到時順便問下佣金
題外話 英文版MC應該唔可以接駁本地券商 問過好多間都只係support中文版MC 搞到我好後悔買咗英文版lifetime
1. IB開咗戶 其實currency都係1 pair pair咁做
喺IB 個TWS打個code: USD.JPY 主要睇前面個currency就得
如果我"sell" USD.JPY 個結果會變成借美金(少咗美金 多咗日元)
所以你情況應該"buy" USD.JPY 個結果會變成借日元(多咗美金 少咗日元)
youtube好多人教 例如皮老闆https://youtu.be/vaJXcQBDTEI
2. 借yen 瑞典克朗及少量USD
3. 留比專家答 不過宜家局勢咁不明朗 美國選舉年 又有武漢肺炎 傳統yen及瑞朗等都係避危貨幣 到時可以會係咁升
注意 雖然佢地息口好平 但要留意滙率風險
其實富途同華盛係逐單計 每單收你15蚊 如果你有HKD100,000 分10次買
收你150
但同樣情況你喺致富同耀才分10次買 所收你佣金同富途差唔多甚至平
P.S.啱先睇咗致富 佢每4單同邊不同價計一次佣 上述交易情況 致富都係收HKD120
所以其實富途/華盛並唔係大家想像中咁平
冇咁易執笠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞