恆生十宗罪

117 回覆
52 Like 0 Dislike
講開咸濕,傳有DM食完GBO攪人妻,求FC
黃埔又有人㦓咗嘢,將會好大型系社區爆發。

繼續推!巴打未知已經去到十宗罪。
推呀
推!
恒生堆高層同林鄭政府都真係差唔多
如果係危機中反應快,一定拎返個民心
咁艱難嘅時期就唔好為生意喇
唔係覺得關分行縮短時間會為客人帶黎不便嘛 定係覺得會影響股東回報
疫症無人想
股東會明、客人都會明白
前線員工根本同醫護分別唔大
真係賠咗條命同你返工架
後勤叫好啲,但強制戴罩都好辛苦
仲有全球日日用幾億個口罩
每日全球頂盡都係生產到幾千萬罩
個幾兩個月後口罩儲備基本上會用完
咁無口罩嘅職員係咪可以唔洗返工喇?!
仲有啲奴隸出嚟護主
夠竟點先識醒
恒生真心好多奴性重嘅員工
總有啲人會幫公司講好說話
例如 公司都要賺錢 冇理由白白出糧
都冇計架 服務性行業 點可以唔開呢
呢個時勢有份工翻下已經好好
我屌晒呢班人

首先 銀行好似好多假咁 細心諗下 其實唔多
以過去新年為例 好多office工放假放初六初七
銀行初五就要翻工 服務性行業係咁 我接受
但年三十晚 聖誕前都冇得收早 服務性行業係咁 我接受 星期六都要輪shift 翻工 埋下數 基本上2/3點至走到 服務性行業係咁 我接受 恒生要翻2個星期六至補1日week day 計落真係好唔抵假多? 完全唔多 好啦 有班仆街會衝出嚟話 咁你可以唔翻呢份工架 我屌你 我講緊細心諗實際並唔係真係咁多假 AL係多 有十幾日 但以上面條件黎講係基本 特別日子office有得早放 我地冇 所以AL多係正常

第二 銀行開9:00-5:00官方工作時間8:45-5:55
實際DLLM 8:30-6:30/ 6:45 甚至7點幾都試過
仲未計一個月開2日門要早返 鎖門又遲走
工時咁長 多少少假 人工多少少係咪好正常呢
得果萬幾蚊 工時咁長 除翻開根本唔多
係呀係呀 一個月有2h pt /half day off
屌你 永遠只可以放朝早 然後收工咪係遲走講真 依家咁嘅時勢至同公司計 想收工收早啲 至少可以減少人流 好多人成日臨收工至入嚟仲有可以去買下口罩 (公司啲口罩好廢兼唔夠)平時遲收工 冇OT$都冇同公司計啦 最多咪呻兩句 你地班奴性重嘅唔好再話我地下下計到咁足

第三 不停卒數 卒卒卒 卒乜9呀
呢啲日子都仲卒 做RM/GBO 嘅壓力大
無論你做咩位都要referral 做counter嘅有壓力
成日都話referral 係counter嘅duty
仆街 佢地日日早返遲走 收工埋數已經好鬼攰
屌你條隊長到傻 佢哋仲要日日俾客鬧等得耐
Re乜春 基本上re到嘅都係個客自己問居多

第四 工作文化
永遠有班劣質老屎忽 老屎忽都分唔同類型
一係乜都俾晒人做 明明係佢職級應該要做
一係成日嫌人哋做得唔夠佢多 下下計住
拎個SL又有說話聽 病都要死返工就最好
有一種長期屌人 不可一世咁 你叻撚晒啦好未
態度極其差 ok 你老屎忽你最大

不過恒生都有好嘅
就係E-Banking 做得幾好 係唔記得pw煩小小
星期六返工 公司會買嘢食 可以唔使咁肚餓
某啲分行連mass counter 都可以禁飛 坐住等
仲可以電話拎飛 方便咗好多
福利都算係幾好 (以後勤/office黎計)

我有果句講果句 好嘅係要讚下
一定有人問點解唔轉工 轉到實轉
主要想講銀行工真係冇班奴性仆街講到咁好做
有人touch wood唔岩數9:00先走
睇CCTV搵個幾毫子,明明睇唔到佢地都好堅持睇落去
上面只會關心公司蝕左幾毫,唔會關心同事日中幾忙

最記得有人為左幾毫俾人突擊發現,搞到寫左report
仲有啲乜嘢,繼續爆。
推 想知更多
啱啱報料,個friend 條女比佢攪過。死臭閪 Timmy So, 淫賤不能移做乜㦓management. 再攪大D女個肚仲得惦。
DM 係B4 定B5
B4
係架一有咩事遲走 第日咪如常返工
成日都遲走 仲要冇OT$ 我哋有冇同恒生計呀
屌佢老母,咁鬼多咸豬手和咸柑桔?

Timmy So, Kenneth Au... 所有打拎小心,咸出沒,沒有?
個忽男忽女AM appraisal俾分亂咁俾!靚grade俾嗮啲擦得鞋嘅人!完全唔睇工作表現,同下屬講appraisal嘅時候遮遮掩掩,根本自己都知俾分俾得有問題!仲要極厚面皮,亂俾完appraisal,轉個身好似sab熟狗頭咁叫人衝數,target條數根本不切實際。
同呢條友一齊MT出身嘅人 個個都撈得掂過佢,根本無人當佢係一回事!淨係識得係自己個district度扮嗮嘢
高聲齊屌,屌鳩你 妖男。永遠都係 District 妖男想坐Wendy 個位,你慳啲。咁㦓樣對班人。終於封關大中華都冇㦓人嚟。有錢人見㦓到你都掉頭走。萬骨枯一個個嚟搵㦓你算帳。

推啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞