你哋準備好囤積物資未

539 回覆
1218 Like 11 Dislike
一個月啤酒酒水儲備
兩個月樽裝水儲備
三個月罐頭魚、罐頭湯、杯麵、即食麵
一個月能量棒、餅
由19年開始一定唔買豬肉製品, 驚非洲豬瘟
但最緊要既口罩得番一星期儲備
入左3包米
大量罐頭 大麥若葉 捱到夏天無難度
其實仲需要啲日用品

食物仲買咗啲煮麵嘢,丸,腸,蟹柳,漢堡扒
要買啲餃子,咁就夠多元化

同埋要買米,急凍菜
今日開始儲糧,目標想儲半年糧食,應該唔難
但水比較難解決,買儲水袋得唔得? 有咩事可以事先儲定
電方面比較難搞,得塊露營用太陽能板,好慢

呢d 儲水袋買定幾個應該好有用,又唔浪費位
3個月,米都買定左。
其實宜家香港應該全面封鎖!所有市民唔好出街,除非經過檢驗/疫情降溫先準出街。
但始終無咁多位,我覺得有事發生(除非好突發)前都會有d 先兆,應該未必咁快停水,反而開始d 人搶糧就會,到時先裝都ok
當然都要有少量樽裝水,但大量(300L 以上)就唔洗
早兩星期已經想買定糧
但屋企朋友都話我太緊張...睇完你地講
都係聽日去掃定d糧
有眼睇宜家發生緊乜事。
好在永遠都快出面一兩個禮拜買物資。
香港地最慘就係乜撚資源都靠外來 無地俾自己種野養家畜儲存 又無槍
有事起嚟真係俾人禁住打
槍先唔好用,太大聲

冇錯,如果國際貨運開始停,我地維生變左要互搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞