你哋準備好囤積物資未

539 回覆
1218 Like 11 Dislike
都係,有事就好有用
冇事咪慢慢食
下星期送貨
窮學生冇錢買
Same bro
買咗返去會畀屋但廢老鬧+冇位擺
想問下一箱箱水係邊度買?
屈臣氏個隻
唔該曬
點拎返屋企?買好多嘅話會好重
手推車?網購等唔切
點有位放倒咁耐既糧?
唔知係咪少數,但諗住聽日去掃貨,買一袋米加堆罐頭,公仔麵,同急凍肉,已經叫埋身邊啲Best frd聽日好去入定貨,買定又冇壞
醫護罷
一起罷
拉架手拉車去買,真係唔夠就搵手推車或者板車,再唔係喺超市借架車用
新會然捕獲
藍水魚仲食唔食得人
光時送得黎都餓死
BTW 多謝巴打支持光時
油站一箱可以平

今日格過價,平均 1L 3蚊到4蚊係最平
水方面,3個月的話單人計應該要準備340-400 L(iter)

關於食物,最低需求:
水,400千克/季度.(應至少每三個月更換)
小麥(主要提供醣類,且蛋白質和微量元素豐富),每人每年165千克.
食用油(提供脂肪.建議菜籽油,脂肪酸比例合理,且價格低廉),每人每年23千克.
鹽,每人每年450g.
複合維生素,每人每年365片(具體見說明書)

Reference:
https://www.zhihu.com/question/40350229

How much water should a person store? 90 gallons is a
three month supply of water for one person. If there are
others in the party, it doesn't necessarily mean you multiply
the number. Group activities, such as washing the dishes,
will consolidate the numbers a bit, but generally you should
count on 90 gallons per person for three months.

Reference: https://www.happypreppers.com/water.html
我都係點知依家擺哂係床下底仲未食
唔好亂諗嘢,中左都可以康復
南瓜,薯仔,洋蔥,紅蘿蔔
存放得好,呢啲都係放得比較耐嘅
我上個月買既日本番薯都好靚仔
即食咖哩包,獨立包裝味增湯,泡菜,
一盒盒叮白飯,仲有用水焗就食得嘅飯都可以一買
仲係HKTV mall買咗嘅唔使擔心
唔知要買幾多買乜春好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞