[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論4

1001 回覆
273 Like 4 Dislike
就快1001開住先問之前可以睇咗以下懶人包先

下面綜合咗前個post巴絲講過嘅野同埋重覆有人問嘅嘢

口罩基本須知

口罩好多level同標示
最基本係睇VFE, BFE, PFE,效率愈高=最有用
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率
PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率

最緊要係有齊bfe vfe ,缺一不可啊

要留意產地,各位要自行判斷用唔用中國製口罩

當然歐美好多口罩無寫vfe,只係得astm lv,下面呢條link可以有更多details:

https://www.crosstex.com/sites/default/files/public/educational-resources/products-literature/guide20to20face20mask20s

有關日牌口罩邊隻得邊隻唔得可以睇呢個網

https://tw.tokyocreative.com/articles/30908-pm25ce-ri-ben-bi-ru-shou-shi-kuan-kou-zhao-zheng-li-fang-deng-gao-de-kou-zhao-bi-bu-ke-shao-

特別多人問嘅係以下四種:

1. 超立體
超立體除咗一包七個嗰隻係有nose cut之外
其他全部都冇

戴眼鏡有機會會起霧
但係其他數據一樣(PFE BFE VFE)

超立體嘅口罩係無鐵線的

要注意呢隻超立體係唔得嘅!!好多人中伏
除咗以下呢隻,超立體其他款都得
呢款超立體只有一層

2. 超快適

所有款都得

3. 三次元
日本製,全部Ok

4. BMC

呢隻見好多人問過,呢隻係得嘅。但要注意有巴打提過話產地係中國

唔介意貴買日本製就三次元、超快適
想平d 中國製就BMC、白元

台灣口罩
台灣口罩要睇有無CNS 14774

韓國口罩

韓國以「KF80」﹑「KF94」以及「KF99」作為口罩的密度標準,「KF80」中的「80」即代表該類型的口罩可阻擋80%以上的微細粒子,而「KF94」和「KF99」則分別代表可阻擋94%和99%的微細粒子,韓國官方建議「KF80」已足夠抵擋空氣中的有害物質。由於「KF80」未足夠阻擋傳染病菌,若希望免受傳染性病毒感染,應選擇「KF94」以上的口罩。

3M

以下係多人買咗嘅伏嘢:

麻煩下個po持續update呢個懶人包
希望咁多位身體健康,同呢個極權政府鬥長命
Push
香港人爭氣啦
外媒仲日日報香港 - task1
國際日日插中共 - task2
全部唔上千rt 點搞呀

Twitter組24小時keep住更新
幫手retweet
㩒入👉https://t.me/TwitterHelpBot
然後打 /task 攞任務
Push
Push
Push
Push
Push
Push
Push
我Gmarket揀左順豐送係咪要等勁耐
EMS太貴啦
問多次先

佢無寫 BFE/VFE/PFE,但係寫住 EN14683 Type II。係咪另一種標準嚟?好不安
有巴打搵到個網叫supply clinic
大概8.9 usd 50隻 medicom level 3 MIU要用集運, 試買左10盒希望個網無伏
想問問呢兩隻係咪防唔到?
3M 9010 同3M 9210+
搵唔到有寫BFE,PFE,VFE
先謝謝
歐洲標準

EN 14683
EN 14683標準相比起ASTM標準,並沒有量度口罩的顆粒過濾效率,而著重於口罩的細菌過濾效率和壓力差。

和ASTM標準一樣,EN 14683標準可以分為三個等級:最低標準的第I類(Type I)、然後是第II類(Type II)和第IIR類(Type IIR)。

對於細菌過濾效率,歐洲標準和美國標準是相同的,即第I類需要能夠阻隔最少95%細菌,而第II和IIR類則需要阻隔最少98%細菌。

其實呢隻得唔得
N95應該OK
三次元 5隻一包7隻一包有咩分別
感謝你
師兄用邊間集運有無介紹,想買medicom
[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論4
https://lih.kg/1837543
藍鷹牌有隻n95係寫住醫學用,哩隻唔係,我個人認為點都係買啲標明medical用嘅好啲
嗰隻上個月係台灣啲網買已經比佢cut咗單
呢隻得唔得
追左po上面都無
但又話99%
又中國製

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞