[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論4

1001 回覆
273 Like 4 Dislike
可以
過濾到95%
Level2會好啲
參考過其他外國網有講BEF VEF99% 但上個post 有巴打話防唔到 支那公司
thanks
屋企盒40個裝口罩~200g 重
睇返buyee 200g 運費係1400yen
即係平均每盒運費大約要 HKD 99
用緊標準型個隻 有寫
巴打係咪集運?
好心大心細 想知佢推介在有咩好
但中國製又⋯
下面個隻
好似話有 (三層過濾驗證) 美國 FDA 認證 PFE BFE VFE 測試驗證我訂左3盒
每個post頭真係唔該po一po頂樓
消委會前幾年test有幾隻最有效都係mic
依家講緊叫人係唔好買強國扮外國/日本野嘅口罩
但正版外國野mic嘅根本冇問題
Dokodemo 到比錢個下話庫存不足
跟住收到sms話扣左錢
到底有冇落單 屌
所以我都淆淆地
唔知cancel好定繼續
呢隻得唔得呀?有無人知佢係有無鐵線?
富士山扣咗數,不過佢得BFE97%(3.0μ),係咪唔夠力?
樓主可唔可以推一推我呢個回覆 大家逐個逐個咁問樓主 佢都好難答

其實大部分網購嘅口罩item都有係description box度描述
無論日韓美都係會寫bfe pfe vfe
或者有產品包裝嘅相
都會有寫呢三樣野
大家買之前自己留意番
碌落啲睇多幾眼
冇寫嘅就唔建議買

Pfe = particle filtration efficiency
Bfe = bacteria filtration efficiency
Vfe = virus filtration efficiency

Particle>Bacteria>Virus

基本上有vfe 另外個兩種都防到

喺dokodemo買咗幾盒呢隻,有啲貴,不過呢啲錢無得慳啦
你轉左出荷準備中未? 轉左應該唔會cut架
唔知自己有無理解錯

屋企盒40個裝口罩~200g 重
睇返buyee 200g 運費係1400yen
即係平均每盒運費大約要 HKD 99
睇嚟雖然係支那公司,但應該都OK
+1
我想要

呢隻得唔得 見到幾平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞