[求救] bb狗行為問題

104 回覆
16 Like 0 Dislike
咩叫玩創左個心
好得意呀 叫咩名呀?
我發現原來係因為佢想出房所以亂屙
因為一屙係地 我就會開房門拎布抹地
宜家打開返門就屙返啱
最近出左好多牙仔咬小左好多
多謝巴打
實有原因先會亂屙嘅
會唔會個尿盤太細?
我係家品店買左塊膠地墊做尿墊
佢好鐘意 十幾蚊塊 可以買黎試下
屙岩要即讚, 比零食, 無論你做緊咩, 都要第一時間跑去讚

不過幾時先第一野屙岩, 係好大挑戰
我嗌佢bb佢會衝埋黎,嗌名就唔so你
係咪大隻左好多喇?圖
你又知

但係佢淨係恰我 係咁咬我吠我 我一行就咬我褲腳 有時唔知有心定無意 成日咬我腳裸
屋企隻狗bb每晚3點幾都會開始叫
開頭唔想理佢 驚佢覺得叫就有用
但因為太夜驚嘈醒鄰居 最後都出咗廳陪佢
想問下係咪所有狗bb都咁?
有咩方法令佢夜晚唔叫
係訓前已經不斷同佢玩諗住佢玩到攰會訓得冧啲
你再係咁,佢真係會慣左叫=有人同佢玩,第時仲難教

係咪岩岩養,唔慣離開媽媽?你試下search分離焦慮症,試下啲方法

我果隻bb係肚餓先會瘋狂叫,夜晚訓教/出門都會叫,無人理佢叫叫下就會收聲,都要比啲時間佢先知叫係無用
我隻法鬥細個一返嚟有咬手
佢地唔識分以為可以玩
我打左幾次
一咬手比返舊骨頭佢
等佢知咩先咬得
而家輕鬆放隻手入佢口,佢會妹返出嚟
融化左
知你錫佢就恰你架喇 我隻衰狗都係咁
bb仔牙痕係咁 要挨多幾個月
加油巴打
好似有個英國教狗節目話,佢咬到你痛,你要叫出黎,話比佢聽你會痛
係呀真係唔可以佢叫就理佢
開頭要忍一忍
如果唔係日日都會叫
試下比啲毛巾仔佢等佢多啲安全感?
打既程度係點?我打親佢都會反抗
痛唔痛都係其次
狗都識睇表情
你要有個氣勢
佢係知你嬲
如果佢唔受打呢套
反而你應該佢一咬你就放返入籠,咩都唔比玩,轉身背對住佢唔理佢
我都試過哂

除非嬲到想殺人,我抱起佢+怒睥佢,佢先會驚。平時用手指指佢+喂/NO,佢仲會烏低哂身跳上黎想咬我手指攻擊我

早2日有朋友教我,佢養左七八年,如果再咬,就一隻手捉住佢個咀,另一隻手打落自己隻手到,唔會打到佢,但可以嚇下佢,之後終於真係無咬過我但係玩得癲都會吼吼聲同跳上黎咬我抓我好狼
我係絲 同男友一齊養
佢淨係驚我男友,對我好似我係佢奴隸咁
其實我地2個養,狗係咪淨係會認一個主人

次次一入房,佢就會係咁撲我,搖哂尾,唔知係咪好開心,但完全不受控制,對男友就唔會咁放縱,會識聽sit

成日比佢出黎跑,就玩玩下勁癲,我係一邊做自己野,佢會無啦啦衝埋黎咬我,跑得勁快衝埋黎,啲抓又利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞