[求救] bb狗行為問題

104 回覆
16 Like 0 Dislike
3個月前領養左隻混種狗 (佢阿媽好似係史賓格)
依家5個月大
一開始黎到都好地地
屙屎屙尿好快學識 亦都好穩定無再亂屙

但係...
自從打齊針落左街之後
佢係屋企開始屙錯哂 周圍屙
要有人係屋企個時指佢去先會去返啱
同埋平時已經會放完狗先出街
但一出得耐佢就會發脾氣係我張床屙尿

另一個大問題係佢咬人咬得好癲
由帶佢返屋企開始已經唔俾佢咬
試過㩒佢脷底同反轉佢
㩒就無乜用 反轉佢等一陣佢都會冷靜
但一放返佢又再癲過

同埋佢係個啲硬頸狗
雖然淆你 但你越鬧佢就越惡
繼續鬧仲會開始吠
因為佢越黎越大
跳得好高 跳起咬真係好q痛

有無咩經驗同方法可以教好隻癲狗

https://www.youtube.com/watch?v=TZfyF1A93wI&t
有幾集 自己睇 樓主應該係冇自信毒撚
咬人係咪牙痕
唔好畀佢咬慣
一早睇哂 但我覺得佢唔係呢種咬人
係撩玩個時咬
初初都覺得佢係牙痕
所以買左好多玩具同磨牙野俾佢
佢平時都會自己咬玩具

但我覺得佢咬人啲時候係想撩人玩
訓醒叫我起身/返放工屋企咬得最勁
由接佢返屋企個陣已經唔會放任佢咬
會㩒佢脷底 但好似都無咩用
直接唔睬佢

唔係就帶佢上下堂
你覺得你覺得 你係識既就唔洗比佢咬啦
細個多數都係牙痕, 唔係淨係咬玩具就滿足, 你隻手都係佢玩具之一黎
人地教, 拎住舊玩具, 佢一咬你就塞舊玩具比佢咬, 咬咬下就會轉移, 7個月左右就會慢慢無左play bite

不過我當時解決方法係, 一咬就鬧, 重覆講一句, 你係咪要咬, 慢慢佢就聽得明
巴打係咪好大壓力?
我都有用呢個方法
佢始終覺得我隻手吸引啲
不過漸漸都開始知道我係鬧緊佢
希望真係大個啲就冇呢個情況啦
多謝巴打
都有諗過帶佢上堂
有冇好推介?
加油, 比多d耐性, 小朋友係咁, 比多d機會佢放電, 放爆哂就會聽話d
屙尿問題我幫唔到, 我個隻好鐘意乾淨, 所以唔會亂屙, 特別佢常常訓既位
好可愛

我狗狗有護物行為
成日都會搵啲嘢嚟守住
有時係玩具、骨頭、紙巾
一有人行近就咬
有無方法教好佢?
我隻宜家5個月,2個半月前佢一嚟就已經唔俾佢咬手,一咬就鬧,真係好惡嗰啲,宜家佢都冇再有咬手問題 但我隻有食屎問題
我隻都係咁, 都係用另一樣野黎引佢放口, 我開頭夾硬黎, 之後佢越黎越緊張咬到既野, 死都唔放

最後發現用軟攻, 用野食黎引佢放口, 增加返佢對我既信任, 雖然而家都有咬, 但易左放口
聽講係消化系統問題, bb屙出黎既屎重有糧味, 佢以為係野食就食左佢, 大個左就無左呢個問題, 所以唔洗太緊張
一屙即清就ok
我都聽過呢個原因,但係佢係有人喺到就唔會食,冇人喺到佢就即食屋企返咗工就冇人,做唔到一痾就清好驚佢食到大
放心, 頭兩次我都接受唔到, 之後就接受左
我都接受咗㗎啦,不過唔想佢食成世食得屎多始終都唔好掛
我都有試過用零食引開佢,一時得一時唔得
另一方法用毛公仔引佢咬再拎走件物件
Operant conditioning: Positive and negative reinforcement
佢仲有一集係教銀狐,都係咬你=玩,因為你比反應佢,同埋無嚴肅拒絕呢個行為

Btw我都準備領養狗bb,依家狂做功課,都有啲驚自己搞唔掂
想問你係咪試過佢㢌屎㢌唔中尿盆果陣鬧佢?

我上網睇好多都係話因為鬧佢,但佢唔知發生咩事,以為痾屎係唔岩,所以先會食左佢,唔想比你發現

好似好難教
佢一咬我就會停哂動作 但佢停一秒就會繼續撲上黎咬
加油,由bb開始養真係要好多時間心機
bb狗打打鬧鬧小不免,做錯野就鬧,再錯就拎拖鞋打地,打屎忽,做啱就讃獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞