小弟有業權問題一問 求指教

119 回覆
0 Like 6 Dislike
唔係
不過我條女都有同你差唔多既問題
幾年前已經做晒research
一早提左佢要寫定平安紙先
兩位熱心巴絲話基本上冇撚得搞
巴打真係準備得好周到
咁佢哋又唔係霸佢間屋嘅 畢竟20年來都冇業權糾紛 二叔又話比佢地住
無喇香港地住真係好撚煩
要自己上心D
唔好慳個小小錢上黎問
你諗下出面買層樓閒閒地都5-6球
你搵律師搞下當你比多幾廿萬2叔個女加埋都買唔到層樓喇
呢D錢唔慳得
同埋上面有位巴打都講得岩
搞清楚你2叔有無遺產管理人
有又係麻撚煩
btw 巴打我想問如果輕裝修洗唔洗入紙 I mean只係油下油換下傢俬 唔打樁
好啦 我明白了
換傢私緊係唔洗
油油如果你請人油就正路要
不過呢D可以自己油都得............
最好借本書睇下先
特別係繼承法同逆權侵佔

咁你岳父的身後事係邊個搞?
最緊要搞清楚有冇人接管左佢的遺產先
明白 唔該曬
以我理解
遺產一路冇人申領都係政府既五年冇人申領就會充公
所以唔存在你地係到住就會變左係你

基本上未補地價公屋,你女友家入住係唔得既,所以你比政府知道左佢又渣正來做分分樓都收番

只要死者係你岳父親兄弟,佢個女又放棄承繼佢就可以承繼唔使補地價
佢唔想交重稅啊因為本身佢已經有層樓 而且係二叔香左之後1-2年有聯絡過佢講到明話冇興趣,係近來再聯絡就已讀不回姐
佢個女就應該唔會要了 2年前聯絡過話冇興趣 唔知點解佢哋後來冇搞 奇怪嘅係房署好似唔知佢香左咁...呢3年啲信全部都仲係佢二叔名 但係已經出左死亡證好耐
因為冇人申請做遺產的接管人?
咁唔出死者名 可以出邊個名?

https://www.clic.org.hk/tc/topics/probate/all.shtml
佢唔會要,但佢都要申明放棄繼承

cap埋比你

(香港法例第10A章)第21條已作出有關的規定。簡單來說,可提出申請人士的優先次序如下:

(a) 配偶,
(b) 死者的一名子女,
(c) 死者的父親或母親,
(d) 死者的一名兄弟姊妹。
7.4 申請應該由誰提出?

一般來說,應該由享有較高優先權的人士申請授予書,不過,如果享有較高優先權的人士已去世或放棄獲得授予書的權利,則享有較低優先權的人士仍然有權獲得授予書,但必須向遺產承辦處提出享有較高優先權的人士已死亡或放棄權利的證據。
唔該曬
基本上未補地價公屋,你女友家入住係唔得既,所以你比政府知道左佢又渣正來做分分樓都收番

damn right
講逆權侵佔個D根本連咩叫未補價公屋都唔識
唔該曬巴打
我都係完全唔識所以上來問
多層樓要交咩重稅?
最多咪交差餉
總之唔好主動講自己係果到住左好耐 因為係犯例
其二搵律師行公證行做個見証搵佢個女上去申明放棄遺產
再加死者父母配偶死亡証
再去申領遺產

估計係咁
都唔奇既 好多人覺得比左錢買左 唔係租出去有錢收就咩都得
冇諗過其實層樓有一半係對低收人人事既福利來
咁間屋根本無你女友一家人份
隨時可以趕佢地走

逆權侵佔都唔適用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞