小弟有業權問題一問 求指教

119 回覆
0 Like 6 Dislike
push
同埋好心明知業主老就一早叫佢寫好平安紙
只要佢個女唔反對你條女已經可以繼承
即係佢都唔L識囉

dtmo更唔會有人識,你要諗下怕唔怕單野俾人知…怕就唔好再搞,静静地贏,低調繼續住算喇…

但想搞既就係熱線落一個正式查詢/投訴,要人覆你喇,迫到佢地d上大人要正視/揾人真係落order…我諗最差情況係業權自動俾直系子女/ 你外父要補地價但有業權
唉 就係佢屋企嗰陣冇搞 宜家咪搞到咁
好啦 唔該曬
公屋買左要轉讓都要補地價架喎
再加上哩間屋都係遺產既一部分,無立遺囑既情況下正常佢個女或老婆先係承繼人
就算你有交雜費,都未必有全權可以擁有個單位
冇你份唔洗咁上心 可以放棄轉名
含家都唔係租戶 仲要搞人個女先轉到
逆權侵佔你唔洗諗
識小小炸 利申我係咁樣吞左呀爺間屋
某程度我都同意你呢個講法…我唔敢講業權係政府到,但應該點都唔會俾樓主玩到逆權侵佔。
區議員應該有法律顧問
好啦 睇來都冇乜辦法簡簡單單拆掂佢了 唔該曬
最煩係就結婚無啦啦搞壇咁嘅嘢
呢單野應該已經唔係d區議員能力範圍架喇…老實講,就算樓主揾律師,隨時係水佢申請逆權侵佔,賺返筆先算,申唔申請到,who fucking cares
見各位咁講 聽日睇下再問下 冇得搞就算了 唔該曬
諗諗下,我個人建議你都係叫佢地一家人静静地繼續住算9數喇,唔痕唔好R, 申請裝修就揾問米婆請老人家上黎簽個名算喇,你明點做喇
呀,講清楚d, 我絕對無叫你偽造文書呀,你係揾到業主簽名架。
犯法嘅嘢我地係唔會做嘅
唔洗你同意
事實就係咁

所以你要賣就要補地價即係買埋政府份業權
唔該曬巴打
呢part我唔熟…
但政策係俾子女可以申請唔洗補…咁個概念係政府唔洗人買埋業權?
業主去世有平安紙既話樓主條女承繼都無問題
問題係依家無平安紙
佢又唔係直系親屬
如果佢2叔個女繼續唔理唔去做番手續
最壞情況係政府可以收番層樓
所以拿拿臨問律師點搞好過
暗底比番2叔個女幾廿萬都要
去圖書館借本「香港法概論」睇下先
佢生前有冇留低遺囑?
知唔知邊個接管左佢的遺產?
巴打係房署做?
等多60年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞