小弟有業權問題一問 求指教

119 回覆
0 Like 6 Dislike
我諗係本身又唔租得出去 攞翻又要交多份錢先話冇興趣掛 而且佢老豆當年係dum低佢自己走去美國 好撚憎佢老豆
明白 唔該曬
宜家聽各位巴打講 應該就係要搵翻二叔個女 確定佢話唔要再申請繼承了
呢個真 我外父就係咁諗我聽完都打個突
賣出去唔補都值兩球
所以應該都係會再搵翻佢個女問清楚 如果話要翻咁都冇辦法 始終層樓係人地嘅 最多咪辛苦啲儲首期
唔止係確定佢唔要.....
係一定要佢去做一份放棄聲明.................
所以好似我之前咁講
你比幾廿萬打發佢都要架喇.......
以我所知,"繼承"係冇得咁樣樣轉讓既
除非當事人過生前有立遺囑指明邊個接
否則就按法律分配

理論上,依家應該係,二叔個女去繼承老豆個遺產(層樓)
佢唔要再轉名俾你地,都係叫賣,所以要補$$$$$$$$$$$$$

以我所知係咁
都係想件事可以完結 唯有係咁啦 唔該曬
有啲巴打話佢個女簽放棄聲明就可以唔補繼承
anyway我都會搵日搵律師問清楚了
就算佢聲明放棄唔要,因為本身間屋你地一啲份都無,佢放棄左,順住落既承繼人點都唔會係你地啦,未補價,之係政府有份,順住落既承繼人可能係政府,收番都似
我見巴打貼link入面話如果冇平安紙 遺產就跟順序繼承 下一個就係我外父 即係親兄弟 不過前提係佢個女唔要
我搵日問律師啦 廢事估估下咁 唔該曬
問過 搞緊 同你情況差唔多
唔係直屬關係繼承 問過房署
有遺囑既話去金鐘遺產承辦處(好似係)搞
之後填表交錢轉名

- 因業主去世而申請更改業權,必須遞交遺產管理書 (連同遺產管理人身份確認誓詞) / 遺囑檢認證明書、死亡證及豁免遺產稅證明書 / 資產及負債清單影印本;
買左公屋轉名
只可以戶主轉配偶
或者轉有戶籍的子女
仲要過60或醫生話身體唔適合做戶主先得
一係公務員

外人唔補地價轉名無得諗
除非有綠白表
未補地價既公居同居屋都唔可以比外人住,你點同房處解釋?
如果搵唔到人地個女,咁業權就係歸政府,因為係長命契黎。
隨非人地個女賣比你地(要補地價),否則政府實會收樓。
咁你唯有辛苦啲儲首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞