其實供樓咪當自己同銀行簽死約租30年樓。

74 回覆
42 Like 11 Dislike
如果有人能夠用首期舊錢賺到層樓升值的話
咁就唔同講法

不過簡單d講,唔同人有唔同取態
首期本金當你70萬,你要賺cover到租金支出+ 要贏突樓價升幅 所以連登仔個個估神
咁唔能夠假設一定升
但升嘅話又的確能夠做到一開二
最大分別係有自己安樂窩, 想點裝飾點擺設都得
亦都會有心機去諗裝飾擺設

同人租樓就鑽粒牆釘都問長問短
你好似get唔到樓主講乜
樓主只係話 "當係交租" 咁,意思係比租樓好。
(當然,買樓係要畀首期。)
之前買左間用左100首期,2年幾轉手賺100
除非少孖展啦
其實當無升跌,供樓一定係贏,就算跌,你經過週期性,都會上返黎,要住就一定係供,因為重係好低息
其實租金支出 同 供樓支出 已經大概offset 左啦...
(即係所謂的 供平過租 or 租平過供)

要比只係比
留起首期投資的回報 vs 樓價升幅......

http://happyvalleyjockey.blogspot.com/2019/10/blog-post_30.html?m=1

仲諗唔明睇下人地計埋俾你...
當然入便d returns 的assumptions 你同唔同意係另一件事
入面講嘅野戴晒頭盔,另外仲用full pay買樓嘅cash去計
你唔係覺得現實行得通呀?
其實如果淨供樓既我相信香港好多人都供得起

問題係個首期好撚難儲阿
同埋最大問題:大家點睇2047?到時仲有私產?
有得選租同供
點選都係供啦

講咩又差餉又管理費水電煤
講真供樓既息加埋呢條數加埋本金
(本金又佔左一大部分)
點都抵過純支出租樓啦

咁簡單既道理要成日拗架咩?
點解係三十年?
其實銀行係想搵你30年既時間去工作既生產力..

你供得意味未來30年都要努力工作去搵錢,透支呢30年你賣命既時間...

仲要加埋利息支出
一開始咪比哂d錢比利息—》 即係比銀行食肉 =) 買左股票既股東得利

供到愈後期本金先會愈多
其實我會買居屋好過,居屋又平供樓負擔低好多!
但都要計岩數,利息過高你都係頂唔順,存款一定會低於借款,佢只可減輕負擔... 利差太大你都係會供唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞