其實供樓咪當自己同銀行簽死約租30年樓。

74 回覆
42 Like 11 Dislike
差餉地租 管理費 折舊/維修 等等。 而且物業的第三方責任要另外買保險。
買樓租樓係短期內是沒分別。長遠物業升跌或租金升跌為重。
15年前,我都同人講,根據歷史,平均供樓利率應該係5%
15年過去,平均供樓利率得2%都無
仲未計轉按回贈
係,雖然係兩個 concept,但諗深一層其實都係程度上嘅分別 in terms of various aspects
其實香港地所謂買樓都係同政府租個地權去到 2047/999年
每季都仲交緊差餉地租(界限街以北)管理費
買咗層樓又點?可以喺單位內做乜都得?咪一樣唔可以漏水唔可以嘈到鄰居,殺人放火一樣受法律管轄
租樓業主可以唔續租,地契到期(或未到期)政府作為塊地嘅最終業主可以引用法例收回,下年佢立條新法例令佢更加容易收回又得
租咗層樓又點?自由度高啲?下個月唔租樓咁住邊?訓街?咪一樣係租只不過唔同單位唔同業主
喺呢個角度,我認為所謂買樓,得到嘅係更多權利同責任,買賣物業,對比起轉租另一間單位,分別係個手續成本(律師費 vs 搵樓租嘅經紀傭金/時間成本)

信我, 好快跌到可以用1-2個月租金買一間
淡淡繼續交租供養業主啦
知唔知咩叫死約
第一間既時候我覺得自己買樓會住一世
到你買第二間既時候你會覺得原來都可以樓換樓。
到你有能力買第三間既時候 ,你會發現其實買樓只係資產增值既其中一種方法,共勉之。
仲有要移民時賣咗層樓仲有舊錢袋
租樓就一蚊都無
0首期就係
心態非常正確

淡淡成日話管理費呀,差餉呀,火險呀
管理費有平有貴,買大型屋苑相對地平d
我當1500一個月
差餉年年免,俾地租三個月幾百
火險兩年千幾,一個月幾十

加埋兩k
息都係幾千,供樓有一半係本金

仆街租樓真係萬萬聲倒落海就無問題
業主收租金,會唔會咁儍只係收租金而唔計埋管理費同差餉?

點會出現租樓唔駛俾管理費同差餉嘅諗法?
唉,我下屬有屋企人比5M 佢做首期,佢買8M 既樓都只係供12-13K 一個月。 諗住起自己,人工高過佢都無自己既樓,只係同人地租緊樓
當姐
買左樓就唔好理口趺,個個月供樓既錢當交租 IS OK
人人背景唔同,
如果好似CCTVB阿Bob 咁 4個細路 & 2個工人,
我就覺得租好過買。
我上司都係咁,
利申下屬
仲有要比一兩球首期
上司有過錢你個心都好D。下屬有錢過你,個心好難受,有時又要請佢地食飯,我個個月交租送錢比業主,佢個個月供樓比銀行係草錢。
租樓 比2厘幾租
按揭 比2厘幾息
其實樓價一早飽和左已經升到租買分別不大,
反而拎筆首期諗下點善用先可以outperform其他人
如果做公務員既就可以放心租樓,因為退左休都起訴有間公屋住下
唔係個個公務員有公屋。
10年前 20年前好似你咁諗果嗰啲,結果係點,有目共睹
如果供30年⋯
可能十年後供同租差唔多,
廿年後你供仲平過人地租⋯
得一個人答到重點

供同租的分別
重點係首期 同 息率

唔供樓留起首期 的 投資回報 vs 層樓升值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞