其實供樓咪當自己同銀行簽死約租30年樓。

74 回覆
42 Like 11 Dislike
我朋友咁教我,咪當同銀行簽30年租約,仲要唔會點加你租。 租夠30年銀行就送屠樓比你。
乜今時今日仲會有人住係層樓30年?
但問題係供樓通常係貴左交租呢 管理費雜費個d又未計
咪當自己同銀行簽貴租約30年,唔會點加租(應該)
錯,你個朋友真係供過樓?
1. 你隨時賣得層樓,唔一定縳死30年
2. 供樓利息可升可落,利息升你就要俾多啲錢供樓

利申:有樓,支持有能力嘅人自置自住樓
1.緊係知道可以買,所以咪話係當死約
2.知道供款會因利率加減,所以咪話唔會點加
其實點解要咁諗?
買賣 租賃根本係2個唔同概念。
唔明白點解咁諗會令人覺得舒服啲
而家利息係歷史偏低位,30年內點會長期咁低
租係100%冇晒啲錢
供係 供得越多本金 到時賣樓就越多錢係真正落返你袋
依個巴打正確啦
我而家供15000
有7500係本金
依筆錢係屬於我既
銀行1蚊都會比返我
供樓應該係叫半價租樓,緊係供樓好
係銀行用低於通脹既利率送錢俾你炒樓,賺左錢又可以換更靚既樓或者賣樓過外國歎世界
租樓同供樓永遠都有人爭論,其實計得掂數,又想有自己資產,但又唔會跌果10%就叫生叫死.....咁咪買樓囉。

覺得自己份工唔穩定/ 鐘意自由唔想比銀行夾你30年 ( 但一旦你有呢個心態請確保未來30年都係,否則供樓年期係你40歲以後就有機會減少) / 鐘意租新樓有得威威 /鐘意搬屋 ..... 中左是旦一樣咪租樓囉
供樓頭十年最辛苦,之後人工跟通漲加,息除本減
發覺供樓錢佔你收入百分比更少。
你知低就快啲買啦,唔通等佢升先買呀
仲有一樣! 如果層樓升,可以轉按呢!
套舊錢,又可以放返落個戶口收息!
越供越著數
供樓當2皮 最多都係萬1,2蚊係息
仲儲到8k (假設唔升跌)
租就2皮野直接比左人
冇既 連登仔鐘意30歲人都仲同媽咪住
傻仔,香港樓點會跌ga
世界末日都可以係利好消息
721都係拖慢左個別地段升幅

係升慢左,唔撚係跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞