[窮撚&新手專區] 油卡折扣/油劵分享暨集中討論 (6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
佩服 我點就住都低唔過9.5L/100km, 冬天都已經唔開冷氣,都係載2,3個人
btw, 綠電同藍電有咩唔同?
好古怪既諗法
綠電係印度果隻 換完粒新電部車係精神既,我諗新電有d影響 (藍電應該仲正, 不過我車房話假日車用綠電會好d)

btw高轉清積炭的確有幫助

我自己都懶保養,都係驗車先換偈油,波箱油無換過,呔氣暖呔打36
支那油有時walk in可以減到3.8, 但燒得好快
巴打有無TG, 請教下
你7.9 係每次入油reset 定keep咗2600km ?

我1.4T 行港豬澳先做到7,平時來回港島新界都要7.5
你有keep excel 你就會見到個trends
無reset
喔!我每次入油都reset
Range 7.1 - 9.7都試過,睇多唔多市區

最近少出街,最多所係返老豆老母屋企,區內10分鐘車程,即刻見返9
大星星紅卡寄完幾耐先會收到?我睇上面條片話十四日左右,我三月中寄暫時仲未收到
7.9/L 點計到$1

28car個個都話慳油好力$1/公里
7.9L/100km

7.9 x ($16.74 - 4.08 能源大法) ÷ 100 = $1/km
一個月倒
好詳細
但esso dbs 好似無得加埋smile卡折扣,係咪加埋smile先做到-$3.13, -$3.56?
個幾月
平日可以
係特別折扣日先唔得
無計到 smile 積分
即dbs $400送$60
在加smile $-1.6

golf 1.4
入shell 油 (普通)行到18.5km/L
入中硬化(貴油)就16.8km/L
行既路每日都一樣,時間都差唔多
shell 好明顯每腳都有力d

shell 油入400蚊行到大約520公里著燈,
中硬入-4.5 特級只可以400蚊行到500公里唔夠

做左呢兩間油比較3次,共6次入油
搵一次vpower 有特價想睇下有無分別
有排喎
巴打咁慳油

我都係1.4, 一般都係13.xkm/L

要全高速加黃金腳先有機會18~20km/L
我GTI之前入開中硬化超級600蚊大約40L行到480km
呢排轉shell普通 今日先入第二次 仲未計到條數 不過踩油嗰下肯去啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞