[窮撚&新手專區] 油卡折扣/油劵分享暨集中討論 (6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
利申先:並非任何油卡agent,資料唔係100%完整。

現時香港有5大油公司,基本上油價都係一樣,一般都只係靠油卡同油券提供優惠。以下為小弟已知嘅油卡資料:

Shell:
現金卡:普通Shell Bonus Card 每L -$0.9。另外有油卡港島區2200後-$2.4。(冇油券)更新:而家星期一同五都有做過-$2.4、不可配合油券使用

月結/Agent 卡:-$2.2至2.4 不等

Esso:
現金卡:基本Smiles 卡-$1.5,可以配油劵用,逢星期二同星期五(有機會改)做-$2.x重點係儲積分可以直接用嚟入正價油。但要注意優惠呢兩日一般較多車去入,所以有機會要排隊。特惠日不可配合油券使用

月結/Agent 卡:無$2.5可以扔落街

Caltex:
現金卡:Joyful Card -0.9。或者銀行信用卡減九毫。可以配搭油劵用。

月結卡:紅卡-$2.5小弟認為入Caltex 要玩月結卡,與agent 卡唔同,Caltex 私人能源卡/月結卡(俗稱紅卡)係油公司自己出,較為有保障,另外佢最特別係可以配合油券用。我見過最多有入$400 送$50 油。結合紅卡優惠,每L-$4蚊都唔奇

星期六優惠增至$2.4、不可配合油券使用

中硬化:唔同站唔同折扣 九毫到三個半都有

中石油:
🚮
🚮
🚮

FAQ:

Q:現金卡有咩好/壞處?
A:現金卡一般折扣較低。但由於每次用現金/信用卡結,可以免除被收多錢風險,亦可以儲信用卡積分。而大部份現金卡都可以儲分

Q: Agent 卡點解折扣特別高?申請好唔好
A: 一般Agent 同油公司簽咗合約,Agent 每月要包銷一定數量油,所以佢透過其他車幫手消費,再賺中間差額。

雖然折扣額高,但有唔少潛在風險,例如申請時需要提交大量個人資料,例如銀行戶口號碼/信用卡號碼,曾經有Agent 非法盜用卡資料同個人資料。另外佢個折扣額可以隨時更改,可能到你收到月結單,畀人收咗費先發現折扣額變咗或者收咗手續費。

Q: 入貴油好唔好,分別喺邊?
A: 貴油同平油主要係添加劑不同,兩者辛烷值都係一樣98。有研究話貴油平油里數個表現都一樣。小弟用過貴油,感覺上轉數上得快少少,機頭又好似靜少少但我分唔到係咪心理反應。總之貴油的確好過平油,值唔值就見仁見智。

Q:有啲巴打話佢張卡減到3蚊甚至4蚊,點申請?
A: 的確有啲油卡折扣特別高,但唔係一般人可以申請,佢地多數係公司卡,例如地鐵卡,Uber Card 等。

以上資料由Post 5 抄出黎
前排去開新城市攞多咗兩張 有無人要?
新手問 有無邊張油卡最好
能源大法
想要一張
即係普通油卡就咁樣先有平?
星期一:Shell
星期二:Esso
星期五:Esso/Shell
星期六:Caltex
星期四Shell 貴油平入
大星星係咁執又唔投新址
係咪唔撈喇
減多一倍都有錢賺啦。只係支石油瘋狂搶地。三間公司出三億,佢出五億投塊地...
咁咪仲好 慳返啲 做回贈
執咗薄扶林
多謝 熱菇!巴打整既能源大法油價計算表

太子道東都收埋皮
九龍灣上年又收皮
唔係好明

我平時用,以用紅卡-2.5為例,入400先,以牌價正價計,張單同樣顯示$400,但實際上,月結單會收3xx (-2.5折扣),另外入卷50,亦都係牌價正價計,但就無折扣
用紅卡加$50優惠劵去入油
你同佢講入 400 平油
就會有 450÷17.89=25.15L油
機單會收你400

到月結既時候
會計返 400÷17.89×(17.89-2.5) = $344
最後 即係 $344蚊 換 共25.15L 油
大概$13.68/L 即係減$4.21
現金咭不褸都係咁架啦
現金卡就唔入加德士啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞