有冇人想移民德國?討論下

179 回覆
5 Like 3 Dislike
我係絲呀
之前有諗過行呢條path但要多兩年時間⋯
喺goethe學咗幾個月而加a1咋
Sorry 7撚左
我之前都有猶豫過,好唔好再花時間讀多個ug
不過最後都係覺得寧願花多幾年時間,
讀自己鍾意嘅野,好過之後遲d先再後悔

我A1-2都有上堂,不過後尾覺得進度太慢
又唔想花錢,最後選擇自修算
其實花時間反而唔緊要
當係浸下德文都好
但要準備更多錢
巴打唔會考慮讀文科pg?
文科pg唔會啦
就係讀完發覺唔想係依方面發展
怪就怪jupas揀科on9左
同埋都要考慮揾工方面嘅問題
畢竟想留係德國

絲打有無咩打算?
same here
成日都好後悔當年jupas揀錯科

我想去嗰邊讀書再搵嘢做留低
暫時最大機會係下年報international programmes
因為自己德文程度未夠
但如果冇人收 就可能過去讀lang sch
上到c1再apply 會多啲選擇

不過自己仲好掙扎 因為我搵pg真係轉唔到field
好驚讀完都係搵唔到工要返香港
但由ug讀起 我又唔夠錢
絲打有無話想aim咩programme?
你意思係international嗰啲?
global comm/transcultural studies/eu studies
離唔開乞食科
Ching 有無識人去德國做archi?
我識德國人做
大城市使?難唔難搵工?想知同香港做有咩唔同
大城市
唔係大城市
但佢舊公司都幾有人唔識德文
你留tg我同你傾啦
有無人打算黎緊6月後 申請working holiday簽證去德國讀德文
我都有諗緊去德國讀德文算
不過仲諗緊去德國定其他國家
Hi巴打
個post隔左6個月
唔知你會唔會睇到

想問下你apply個ug Programme 係英文定德文授課?
用德文學Science 唔係好辛苦咩?

我都好想轉field
ug 揀錯科 但已經老了

好想轉去德國做media/design
可以既話想拎PR
但個risk好似好大
絲打唔該我想問你有冇識人做graphic design移民?

感謝
而家先見到

諗緊去唔去德國直接讀Lang sch 好
之後睇下搵唔到工留低

利:未學過德文
留意㯋德學府個page,佢有好多德國留學移民資訊

Mewe : https://mewe.com/p/%25E5%2589%25B5%25E7%25A7%2591%25E7%258B%2582%25E4%25BA%25BAansonsham
過左半年先睇到巴打你個reply
唔知你個plan有無變到

我一心都係打算報德文degree,
一來個想讀個field大部分都只係offer 德文course
二來之後都想移民德國,遲早都要學,長痛不如短痛

不過去德國做media field 我覺得係幾大risk
巴打你本身有無學德文?
Haha 我係轉左少少plan
可能唔去德國

我係香港果啲讀左個marketing top up,
企做野又唔係做緊marketing
諗緊移民德國應該讀咩科好,應該話有咩科可以揀
讀完仲要諗點搵工
成日話學德文學到而家都仲未學
有冇人諗住今年winter dem 去德國讀書? 可以大家交流下
或者想一齊練習德文都可以 我學到B1-B2
我telegram
https://t.me/gogogoyay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞