有冇人想移民德國?討論下

179 回覆
5 Like 3 Dislike
我見到隔離post有位巴打讀緊private u
文科冇乜得揀 好擔心
文科就更加唔好讀private u
你話你讀商科private school就好啲
點解商科反而好啲嘅?
如果你本身唔係讀商科 但想轉field
就可以去讀business private school
我見有啲學校都幾出名 例如WHU
但當然學費就貴public u好多
但問題係public u唔會俾你轉field
我見都幾多人係讀private school轉field
德國會收你啲廢人嗎?
可以試下 不過學費都係一個考慮
如果讀多幾年德文上到c1先過去
programme選擇多好多
但過咗30係咪競爭力都會低好多
唔會 識一個德國朋友26歲先考返Abitur再升uni, 大把人過27 28先讀,不過有心嘅飛去讀半年Language school過埋testdaf直接apply
好睇人 你問下自己過左30歲仲有無足夠精力讀書
同意
利伸今年38
之前2015係哥德讀德文
一星期一堂3小時讀到去B1覺得完全跟唔上
所以無去考B1試
上堂睇住同班D後生仔女學野快/勤奮
自己同另外一二個年紀比較大既就跟唔上,收工又無精力練
覺得好灰
真 人集中力最高個幾年一定係30歲前
其實過去浸進步一定最快
但如果半年上到c1
我諗喺香港都要去到b1先過去?
再加上過嗰邊讀完lang sch再上master
即係要準備嘅錢又多一截
呢個真 所以讀書移民都有時限
咁你而加仲有冇學
跟唔到係唔明 定只係因為冇時間溫書做功課
依加無學,但有Keep住睇下DW/教德文Channel

本身發現理解力真係一年比一年差
咁既情況下要將勤補拙
但收工真係無乜心機精神
由其係B1 開始
要注意既野又多
本身要注意Dative Akkusativ
又要注意Nebensätze
又要注意reflexive pronouns
d verb又煩
又abnehmen aufnehmen unternehmen vornehmen………

越讀就發現越跟唔上 所以決定唔去考(9成9肥)
依加慢慢睇下YouTube慢慢浸下
唔係係香港上啦 係嗰到由A1讀 我三個月就上到b2
你係純為興趣讀定想移民?
有目標動力會大啲嘅
不過年紀越大包袱就越大
嘩絲打好勁
係咪因為好intensive?
係!日日朝九上到晏就三點 環境全德文就一定逼到出黎
利申 最後考左三次先過testdaf 所以好廢
咁你考完而加係咪讀緊master?
有無巴絲想考/準備緊testdaf?
三大乞食科grad想轉field,去德國讀science/醫療相關嘅ug
宜家自修緊德文b2,有無巴絲可以分享吓點準備testdaf?

同埋有無巴絲知德國大學ug收生標準大約係點?
係咪淨睇DSE成績?唔會睇大學成績?
巴打同我情況差唔多 不過我非三大
你諗住由ug讀起?
呢行唔清楚,建造業需求一定冇香港咁大需求.IT 或者傳統機械電子易d
係呀, 本身嘅ug同science完全無關
要斷臂重練 巴打宜家係咪都準備緊testdaf?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞