有冇人想移民德國?討論下

179 回覆
5 Like 3 Dislike
而家讀好書等個hon靚仔啲
搵下有冇master 係英文授課
學下德文先 方便喺當地生活
巴打留tg傾傾?
讀個科畢業要搵返個一科嘅工先有得留低
唔係是但一份工都得(呢樣已經唔易)
想博留底嘅要衡量下呢方面

利伸:住德國
你條路鋪得好好
你好早已經想過去?
我有搵過下 但好多都要你ug讀過相關嘅credits
所以先難
搵到工已經好好㗎喇
我一開始做ae 但都有接copywrite jobs
加拿大個list好似乜都有咁濟
爭在高分定低分?

做production好呀 起碼都叫expertise
點解要5-7個星期先grad到嘅?
有冇話邊行demand大啲
想睇下有冇機會轉field
有啲必修課一年一次
肥咗要等下學期先有得補考
有啲人去exchange
有啲人去做intern
咁又唔見一個學期
有啲人打學生工
take唔到咁多course
寫thesis 不似預期
寫下改下又一個學期
通常master都要讀同本科有關嘅科目
如果要轉field你要由大學讀起

需求最大嘅有
It 唔識德文都得
護士 (德文最少b2 人工低)
老人看護 (同上)

德國移民咁少人揀係有佢原因
因為成本好高 除左語言最少投資幾年(德文考試係基本, 就算一年內考到c1, 實際德文程度都可以同考試落差好大,因為工作德文同考試差好遠)
另外搵工唔係熱門需求嘅工都唔易 識好多人德國大學grad都搵超過大半年- 一年
其實都唔係。讀左一年engine,再做過intern發現係香港真係冇未來。由政府到市民都唔支持本地創科,所以諗住去德國深造。
咁岩個陣係YouTube聽德文歌覺得幾好聽就開始學德文,之後就有去德國發展嘅念頭
巴打你德文而家讀到咩level?
德國無得轉field
除咗由學士讀返上去
唯有揀啲交叉學科讀
我間u有個digital humanities
算係文科+少少IT
好多都係乞食科轉過嚟(歷史、哲學)
可想而知德國文科人都係搵唔到食
更何況外國人呢
我跟學校讀,得A2
讀完應該都係B1諗住係香港做陣野,邊做邊讀
第五年係德國做工程師,已拎pr, 等入藉. 一般九成留得底既都係IT , Engineering, 其他好難搵野做. 岩岩畢業又冇經驗,通常都會請local人
咁講嘅話其實喺出面讀係咪會快過跟學校讀
讀local u嘅mech engg 預計first/second up grad,大唔大機去德國讀master加做嘢
讀master 就一定唔難
主要係有相關經驗重要
我都未開始揾
ae呢啲香港捱到都叫揾到食
不過外國除非好流利英文 唔係都無著數
有無巴絲有興趣一齊學德文
目前都有好初步既計劃去德國
第一步係學好德文先
原來個情況咁嚴峻
咁我朋友都算好彩
本身香港u grad過去做咗幾年嘢
仲要唔係it/engineering
我學咗半年到 但都係a1程度
都想搵多啲志同道合嘅人一齊practise
form下study group咁
有冇人有興趣?
係德國讀緊Master,讀到想死
我覺得係,但讀得咁快唔吸收到又係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞