日本旅行相

610 回覆
227 Like 25 Dislike

第5張重點
佢地真係好似唔識凍咁
Wow where in Japan did you take these gorgeous photos? They're entrancing. I wanna take a leisurely stroll there with my girlfriend.
They were token on 西穂独標, 美ヶ原 and 戦場ヶ原. Please prepare enough equipment and acquire enough skills and knowledge before you go there especially for 西穂独標.
巴打你好好人,咁認真覆佢
最怕就咁講完之後佢乜都無準備就去咗,始終獨標都係需要少少雪地攀登嘅技巧。
一陣又柒出國際就唔好啦
專係滑雪?
可以參考下官方網站
http://www.nishiho.com/tozan.htm
另外兩個就主要係普通係雪行走既技巧,雪太厚可能要雪鞋同埋要識搵到路就ok
但點都最好準備一般雪山登山裝備
我係獨攀,所以無組隊或者local tour
不過local tour 我記得日本有唔少登山教室
好似有間唔知乜野雷鳥都有guide 提供
香港都有搞類似嘅。

今日
師兄求教學
第一張點樣tune到啲橙紅色咁突出
而四圍就淨係白光咁樣
河口湖 湖南莊
Yes
Hi ching, 其實都係亂咁隨心執,個色調主要係靠Lightroom 調顏色既HSL panel, 大概次序係:

Saturation: 除左紅橙黃色之外5種顏色調到接近0, 橙紅黃就睇情況加減
Hue: 黃色拉到接近橙色,橙色拉近紅色,紅色印象中冇變
Luminance: 紅黃橙都拉光左少少

另外用條曲線係暗部加返少少藍色,同主題既橙紅做返對比

希望幫到你
唔該晒師兄

我有特別攝影技巧
隨心影
用咩鏡同咩色
推四國
跟幾張四國
唔預期會有雪就偏偏遇到大雪

好撚中意第一張
函館 高龍寺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞