身邊的首置人士點解上極都上唔到車之我見

308 回覆
52 Like 9 Dislike
家中有成員打算結婚買樓,但以我所睇已錯失良機,會由結婚買樓改為結婚租樓,喺呢兩年嘅變化,我睇到少少嘢,或者呢啲都係年輕首置人士通病。
1.自己得四五十萬,只做到四百萬以下九成按,已經無咩可以選擇,偏偏就心高氣傲,但又搖風擺柳。
2.上車又想最少有兩房。
3.上車又最好係大屋苑,補左地價居屋cheap,補左地價公屋就更免提。
4.外家講兩講乜春會金融風暴又加息又想縮沙。
5.自己就成日同自己講,加息會跌,邊個做總統會跌,邊個做特手會跌。
6.跌就跌真係跌,2016真係跌左,又唔入手,驚死早左未結婚買左,就供多左幾個月咁。
7.跌就跌真係跌,2016真係跌左,就話應該會再跌下,年尾再會跌多少少,結果係又爆升一段。
8.到今日可以做九成嘅盤,剩低好少選擇,港島巿區有發現,但又嫌細嫌呎價貴。以前眼尾都唔望嘅盤,今日通通過四字頭。
9.成日覺得自己會有抽獎運,會抽到居屋,所以不妨等下。
10.寧願搞酒店嘅盛大婚禮,一晚豪洗,放棄置業夢。
11.買樓又要近外家,原意係好,亦都係限制下最後選擇,時機無珍惜,輕輕流走了。
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26550950&extra=page%3D1&quotepid=0&page=1
首置好多時係心態問題,呢樣唔好果樣唔掂,得罪講句照下塊鏡先
有以上問題都係無乜能力,買左未必係好事

咁要視乎你點做,好似擺酒咁係咪一定要擺如果錢多到首期+擺酒咪無問題,如果舊錢只能2揀1就要自己取捨
無知一問
自住 首次買 宜家可以做9成?
同埋有人擔保的話好似會借小5-10%?

咁要視乎你點做,好似擺酒咁係咪一定要擺如果錢多到首期+擺酒咪無問題,如果舊錢只能2揀1就要自己取捨

或者有共識就上車先之後隔幾年先結婚
有四五十萬真係買唔到D乜,
一係問老豆老母借多幾十萬,
預鬆少少始終好D
講中哂
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
佢地嫌跌得少 覺得仲有得跌 唔買
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街
佢地覺得世界末日 更加唔會買
有四五十萬真係買唔到D乜,
一係問老豆老母借多幾十萬,
預鬆少少始終好D

我識人夠擔死問我擺完酒等人走晒拆人情找數點睇
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

係,我身邊都有唔少咁既人
總之上唔到就係on9 啦
聽身邊啲人講村屋點點點唔好
寧願住蚊型偽豪宅
真係笑而不語
寧願住蚊型偽豪宅
真係笑而不語

你肯定村屋做到咁高按揭?
估得足價?
寧願住蚊型偽豪宅
真係笑而不語

你肯定村屋做到咁高按揭?
估得足價?

樓主講個case 係連400 以下做9成都係岩岩好, 你就叫佢做村屋5成首期?
祝君好運
要住就要買
怪就怪自己生得遲
但你生得早一樣,環境衛生生活質素就差

結論:最好都係識投胎
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

講中哂
同埋年中都聽唔少人賣樓等樓價跌左再買番,當正自己樓市專家, 報紙佬真係害撚死人, 由其係毒果
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

講中哂
同埋年中都聽唔少人賣樓等樓價跌左再買番,當正自己樓市專家, 報紙佬真係害撚死人, 由其係毒果

自己貪就貪喇關報紙咩紙,早2日東張西望講居屋升咗好多,主持問個街坊會唔會賣咗佢賺咗先,街坊諗都唔洗諗就答:梗係唔賣,賣咗訓街呀
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

講中哂

自己貪就貪喇關報紙咩紙,早2日東張西望講居屋升咗好多,主持問個街坊會唔會賣咗佢賺咗先,街坊諗都唔洗諗就答:梗係唔賣,賣咗訓街呀

所有見有d人賣樓租住樓等跌真係好on9

有時擺酒未必貼好多
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

講中哂

得一層樓重諗住咁玩就緊係on9 啦sosad
真人真事
樓市升得多
佢地買唔起
樓市升小小
佢地覺得唔抵買
樓市跌小小
樓市跌多d
佢地又驚接火棒 唔買
樓市跌到仆街

講中哂

表姐2010年賣咗將軍澳上蓋物業,話等跌先買返,現在已經上唔返車,當日賣樓既錢咪去咗幫人供樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞