Pixel 4 升級爆大鑊 面容解鎖突然失靈

112 回覆
44 Like 4 Dislike
講緊你咩對號入座 你自己睇下除左你識講白平衡之外,樓上邊個傻西淨識奶iphone又唔識講邊度iphone影相贏其他an機
白平衡的確係iphone處於第一tier,不過你真要比白平衡pixel 4唔見得會輸
https://kknews.cc/zh-hk/digital/3qbv6va.amp
我只係想帶出各家flagship都有自己嘅強項,並唔係一班唔識影相嘅垃圾響度吠兩句就將an機踩落地底將iphone捧上天,錄片,收音,日拍,夜拍,色溫白平衡等等各有所長,唔係一句dxo mark收錢同mkbhd盲測無代表性就盲捧iphone
仲有調色更多係廠家自己嘅取向,pixel中意冷色,iphone微暖稍黃,三星傾向鮮艷,華為誇張,更多係佢地根據翻自己目標顧客嘅喜好黎調整,反而hdr 降噪 變焦 夜拍等等係universal過調色喜好
唔洗講咩五神合體,齋講影相iphone今年一樣唔會排第一,要講色彩還原度同夜拍都係pixel,要講ultrawide同變焦 三星唔會變形 屎為今年都lead,如果要出係d會壓縮影像嘅social media (ig wtsapp)嘅情況下,調色最合大眾口味嘅係三星,唔止mkbhd,你可以自己yt睇下類似嘅比較(食物 人像同前鏡頭自拍) iphone都的確無咁受盲測歡迎
更多係睇你自己對個cam有咩要求,係乜野場景影乜野。要錄片依然係iphone第一,但唔代表某班傻鳩打手可以係度鳩吹iphone 十項全能
睇你買黎為乜啦,我上面講嘅blog主都有拍過實測比較,如果你係中意玩ig成日影人影野食,買iphone唔係好選擇,而如果你用唔著超廣角嘅話pixel影相比iphone更好,尤其係夜拍雜訊。
所以你見到上面機王評測係唔會有人講pixel
我幫pixel平反嘅只限相機
機王近5年大家都知係三星同蘋果係度爭,你自己搵d sub數同我上面舉例差唔多嘅評測ers就會見到兩部都係55波,結果樓上班傻仔仲話分豬肉/打手 要將三星打入垃圾系列 做人均爭d啦
推到個垃圾pixel首席打手出黎
仲諗住買,屌
去嚟講句嘢啦 係咪比黑警捉咗啊
首席打手去左邊呀
四圍留言都唔敢入嚟啦
係咪真係俾狗捉左去被自殺
笠水就真
好心你啦 idog
我唔撩你,成日主動撩我

Sony影相邊忽好吖? iphone7/8夠話影相好啦…
放去電腦moon比吓囉
人哋係肥花放機idog當自己擁有過
你條idog
你膠我陪你膠咩?你無野吖
算把,搵人哋二手放機po偷相當自己… 最少我唔夠你膠先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞