Pixel 4 升級爆大鑊 面容解鎖突然失靈

112 回覆
44 Like 4 Dislike
隨著 Nexus 系列手機終止後,Google 亦未有在香港銷售行貨手機,雖然如此,仍然有不少忠實粉絲透過水貨商入手,購買去年上市的 Pixel 4 和 Pixel 4 XL 手機。使用水貨手機的缺點就是欠缺官方支援,偏偏 Google 的系統升級穩定性一般,早前向用戶推送的 1 月系統更新又爆鑊。

Pixel 4 其中一項新引進的功能是以 3D 面容辨識,取代上一代的指紋辨識,可惜推出至今問題多多,用戶就算闔上眼仍然能夠解鎖,形成極大保安漏洞,問題至今還未修復。早前推送的 1 月系統更新,更有部份手機出現面容解鎖功能失靈的嚴重問題。苦主們在 Pixel 4 官方討論區投訴,表示在使用面容解鎖或嘗試登陸時,手機會顯示「Can’t verify face. Try again.」或「Can’t verify face. Hardware not available.」的錯誤提示。

Google 向受影響用戶提出兩項建議:將面容辨識數據刪除和重新登錄,或者恢復出廠設置。可惜大部份苦主都無法將已登陸的面容辨識數據刪除,只有少部份用戶成功將手機恢復至出廠設置。幸好,用戶在 Google 找到解決方法前,還可以使用傳統的密碼或圖形方式,為手機上鎖和解鎖。至於是否涉及硬件問題,Google 暫時未有公佈,假如和硬件有關,用戶就可能要安排維修或換機,對於香港的水貨用戶相信會十分困擾。
資料來源:gsmarena

想問pixel首席打手點睇?
第三席打手代言,只係個別事件。
因為我無事
仲Loop緊佢嗰粒 m chip未破解J緊…
個打手應該唔敢入黎
@pixel首席打手
首席打手唔敢入嚟
呢個POST證明隻打手幾黑人憎
又幾咁淆底
條友嘅態度成個藍絲廢老

等睇隻打手又搬其他廠出黎掩飾
前題潛左唔敢出黎
An俠自己最清楚一定唔係用家問題
咁咪夠晒自由囉, 唔洗比面容解鎖束縛住
IPHONE 就慘啲, 迫9 你用FACEID
pixel 4 有Touch ID?
條友功課都唔做足
PIXEL 4連鏡頭個方格樣都抄足IPHONE仲好意思出黎抽水
仲天真到以為得FACE ID 無得用打密碼
AN狗
俾返個Touch ID我啦
召喚pixel 打手
打手心諗仆街今次又點兜呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞