CA/ACO招聘/賽後(112)Waiting List嘅人快啲收到華田

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
可能同一批?
好懷念既感覺
我5月尾收offer,無人係屋企
要放工返去睇信箱先知
沿路放工返屋企條路又緊張又驚
返到去離遠見到自己信箱有份好大又攝唔哂入信箱既啡信
果刻開心到跑去信箱
重覆睇咗好多次係咪真係寫我名
唔覺唔覺做aco都做咗半年
有冇阿華田信封包住比你?
懷念就咪搞喇,真係太刺激如果果刻自己無offer都唔知點算好
懷念?你同我企你度!

過多幾日成班親戚準備好同你開年啦!

你:「恭喜發財!」

親戚:「上年你同我講仲讀緊書,今年出黎做野啦掛!」

你:「做左半年啦!So far so good!」

親戚:「咁你做緊咩工呀!」

你:「政府工!」

親戚:「依家所有政府工你做哂?」

你:「唔係,我個位係文職既」

親戚:「你唔好同我含糊其詞,你 做 緊 乜 野 政 府 工!?」

你:「我,我 依 家 係 香 港 特 別 行 政 區 正 式 聘 任 既 助 理 文 書 主 任!」

親戚:「幾錢人工?」

你:「$14,780!」

親戚:「下?喂你主任黎嫁!$14,780?我個仔都係主任,佢$30,165喎!」

親戚個仔:「係二級行政主任呀阿媽!」

親戚:「好心你啦,明明同我個仔讀同一科,又係大學生,你睇下你?似咩樣?」

你:「你⋯」

親戚:「人黎!送客!」

你係咪想咁?
終於等到你
原來唔覺唔覺fail左半年,唔知下次入唔入到,成28/29歲人
太好喇,咁耐唔上水仲以為你死左
咁睇黎我要再接再厲,面到得為止
Cap,衰面試
Aco,傻左
好好心設計哂啲對白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞