2020 pgde 討論區 (2)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔緊...best luck
LS 係唯一一科, 大學無讀過中學有的科目, 而你又報得到的...
大家讀 social science 又想教書, 只可以報 LS入行...
LS 慢性自殺
LS 就咪啦 乞食科
same lm
我明喎 我真係明
但係最好有兩手準備可以教多一科elective
同埋帶Team +組別Training 都好緊要
有咩隨時問
想問直資中學好唔好做? 如果讀完 PGDE, 有直資中學請,算唔算好的offer?(D人話直資會成日炒人... 又無 perm 位)
感謝巴打!
畢業後大約有幾個常見選擇
1. 津校 Contract/ Perm
-- 呢個世代一請就請perm 通常間嘢都有機會有伏
-- Contract 未必唔係好事,好多時同學校style 唔夾 走都就無咁大顧慮。。。
-- 正路一般學校頭兩三年都contract 之後就有機會轉perm,因為學校都想D同事跟開就繼續做

2. 官校 Contract (NCSC)
-- 好嘅係唔會有大team 負責,通常都係做開唔太差又有位 都會繼續有得續 (unless 係一D funding 位, e.g. QEF/ Secondment 位)
-- 做得好又夠年資,考入政府做公務員位會有著數

3. 直資 Contract/ Perm
-- 一定會大workload + 學到多嘢過aided schools
-- 無咩老海鮮,理論上會比較分工分得平均
-- 課擔比官津會少D e.g. 一日8堂 DSS 一日上4堂,津校6堂
-- 我之前做果間DSS 就有gratuity 同medical,但間間package 都唔同

你問我,我其實幾鐘意做DSS,D仔都醒
利申:之前做過都係Band 1B-C.... 弱校嘅景象可以完全唔同
所以亦都解釋點解好多DSS 鐘意請fresh grad
二來,新手易教好多,panel 都無咁勞氣啦
留名
Thanks 巴打!
唔好意思,想問多一樣:
入到 PGDE 難D, 定係搵到教席難D?
搵LS教席難過PGDE offer
理論上 LS人都坐定定,唔會點走
當你3月開始睇jump 你就明 一日可能得兩三個LS posts 仲要可能係 LS+ Hist/ LS+Geog/ LS+Econ.... 基本上係一個post 學校會收100封信以上...... 所以有pgde offer 只係呢個遊戲嘅入場券,下一步係點樣裝備自己
十分感激!
加油啦 學生仲好需要老師去一齊行落去
好感恩當年入行有個好panel head 幫我
去到今時今日唔教書,我都好想帶呢份passion 俾新入行嘅同工
下巴打!?你做乜不做老師?
你似乎對教育界都好有熱誠!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞