2020 pgde 討論區 (2)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我覺得可以接受喎 不過proofreading 好撚難
有無人join過teachforhk嘅fellow?
對pgde有無幫助 定係同普通TA/TA差唔多
唔會特別加分
我知道人工係得1萬2
不過如果真係可以有幫助
同埋教到基層學生都值得嘅
但最怕變成廉價勞工同workload好大
想知道呢個program伏唔伏
我正係聽過有人做完一年之後報pgde有ft offer 其他唔清楚
呃人入局,大把人做完一年良師無pgde offer
有無報左LS既朋友?有無任何消息?
我都有改can做will 但係題目話necessary嗰啲先要改 所以真係唔知 喺英國生活咗十幾年 自問都叫半native 但係份proofreading真係好難
我都咩都無。不過得confirmation letter
你幾時交supporting document
呢啲計劃講出嚟一定好好聽(幫基層?)但諗真啲好難有精英係到,雖然聽講搞手係g bus出身

利申唔了解計劃,但諗到入面有啲乜嘢人,退休老師?fg但入唔到學校做?在職人士但當做義工咁得閒教下書?簡單嚟講就係一班有心但無力嘅人
咁講雖然好衰
12月尾
屌那星我都係
同問
我都係報左呢3間
小常真係好難入行勸大家咪讀,冇學校會好重視常識。
伏唔伏好睇人
如果你本身對教學有興趣又唔肯定係咪想做老師
呢一年會係一個好好嘅經驗
如果end up 想做老師
良師又幫你賺咗一年教學經驗 唔使自己揾
個人覺得對報pgde係有幫助嘅
利申 過來人
打去問下啦,好似今年太多申請
我嗰時都係大包圍好睇機遇 今年pgde咁多人報 應該都難爭啦 唯有逐年試
入得來都係對教學有熱誠嘅 大概係本科非教育又想知呢行做乜 好聽啲講咪回饋下社會咁囉
真係乜科都有 有冇精英又唔知喎
知有Oxbridge 海歸 mt 律師 算唔算精英
年齡層就25下啦 放心無退休人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞