有無2019年fg 搵工搵到好灰

1001 回覆
74 Like 7 Dislike
恭喜您
financial marketing assistant
有agent搵過我做 financial marketing officer定唔知咩
問多兩問原來係跑數位黎,即刻唔in
know that feel bro
我屋企啲親戚阿叔係咁叫我學佢地做裝修師傅,完全無視我意願
好彩老豆老母唔會迫我,比我自己慢慢搵工
不過到而家都淨係去interview比人撚完一大輪然後放置,好絕望
好憎屋企 失業仲要冷嘲熱諷
裝修係好搵、但份工自己無興趣都無用、好彩屋企人都無迫我由我慢慢搵

每次比人輪完都係無消息、有啲由話上一份工同呢個post 無咩關連就叫我返去等消息、大佬呀咁fresh grad無經驗唔使入行啦、又你您睇過我cv先叫我黎見嘅、浪費大家時間
裝修唔識人既話都唔知點入行
我就係老豆老母叫間唔時係到話而家好難搵工呀 做住先啦反正你都唔知遲d搵唔搵到,一邊又話唔係迫你呀個d

而家interivew都難有日日等interview 等完interview等消息無限loop
我屋企又冇去到冷嘲熱諷既,但佢地講到我就淨係做到佢地講個d工咁好似靠自己搵就實搵唔到咁

雖然我而家真係搵唔到
你之前做咩嫁
入去學唔到野 出到黎唔知做咩
考內部又唔係咁易
浪費時間
畀兩老訛又真係無奈啲嘅
send CV, interview, 等消息loop真係好嘔心

雖然我家兩老唔嘈我,不過咁嘅狀態維持太耐都唔係咁好,我再掙扎下撐多陣飯蓋先算,希望我認命之前搵到份想做嘅工啦

共勉之啊巴打
OT 情況點? 巴打EA?
最少考返個CPA
之後先轉做 bank
我都希望撐到唔洗屈服 大家咁話,希望我地都快d快到想要既工
當然算啦
數錢 日日對錢
幾正
工程斷scheme,有D難搵,要自降身價
HA係咪所有工都喺醫院番?
大家有冇做住/搵住pt邊做邊搵工
返shift既工要唔要好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞