有無2019年fg 搵工搵到好灰

1001 回覆
74 Like 7 Dislike
3大既civil eng 咪都爆緊煲
唔係Fg都難搵
HA Clerical work 都要對病人
地盤好缺人
真心唔知點解釋空白期對方先會滿意
咪話返freelance part time etc
我都係freelance design 搵FT
其實in得你就表示你on paper 係請得過
有成6-7次interview都冇人比offer你姐係你interview有好大問題
呢樣野大獲過空白期好多
你係搵番design既ft定點
絲定巴呀,有jer係輸蝕d嫁啦
大部份office工都請女多
梗係巴
慘,揾admin工已經輸左
me too
唔係要吹水講到自己好勁囉
但係行為舉止要大方得體 講野望住人隻眼
唔好問一句答一句
要比人睇得出你係office係可以同到人相處
咁啱路過,作為沙士時畢業一代,叫左有D 野分享下,物價就當然唔同,當年旺角做到雲吞麵係十蚊碗,樓價就自己搵

1. 大學學位:當年fg 價大約係7~8k
我既建議係,有興趣同行業有前途 > 無乜興趣但行業有前途既工 > 有興趣但行業無前途

依個時間大公司會比細公司好,無人叫你做一世,坐返1年啦

2. ive / 副學士 / 不知名文憑:當年fg 係5~6k

基本上同上面一樣,但我覺得更要抵得諗,有offer 就做住先,增值自己追返上去得黎,有出要有入

3. 無學歷

千祈唔好做飲食,返唔到身,女就一係做sales,鳩企就鳩企,慢慢進入大brand 係你地目標

男就真係真係做裝修好過做地盤,但點都好,記得記得記得唔好去賭錢,總之你要搵一份工,你擺時間去做會變高技術工人,而唔係做foodpanda 做左2、3年覺得自己好勁

最後,你會話時代唔同乜乜叉野,我可以講由畢業後搵工,我有個excel 去計住自己每星期send 過幾多份出去,初期做野炒有比人炒過,無記錯,第一份工,我總供send 左過百份先成功囉到offer

今次暫時未去到我當年咁差,但越早唯左offer 越好,心態上你個覺得自己上左岸先,good luck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞