Octopus on Apple Pay 等候區 (12)

1001 回覆
7 Like 85 Dislike
人地蘋果男講咗過年前唔會有,
但又日日起度問,咁又有乜好問呢請問?
不過用app check數,成日話失敗,要拍多幾次先得,
唔知到時搭車又係咪都係咁
你用咩機
Xs Max
屌屌下,唔覺唔覺我個仔都開始大個了
明明登記左但出左個紅色 ‘!’
然後入到去話無登記
你張八達通出咗幾耐? 係咪好多年前?
2年度啦,刷自動增值用,平時坐車唔係用呢張
其實係咪2樣野黎?
用app check 數係iPhone 做card read 個動作
比錢係iphone 扮張卡
check數用nfc,坐車嘟卡用內置felica chip(好似係)
八達通全套技術都係felica黎...
咁講又啱喎
似乎FeliCa技術對張卡嘅影響比較大,reader 唔一定要FeliCa都可以
亦都解釋到一啲冇FeliCa嘅機(港版iPhone 7同普通NFC嘅Android 機)都讀到八達通
我反而想知點解6s讀唔到八達通
全世界嘅iPhone 7粒NFC都是一樣的
我知Hardware 一樣,但冇FeliCa license ,都照可以用FeliCa技術?
其實都未出
有咩好討論
講緊出咗讀卡啫
日本版以外嘅7好似都可以read/write
所以可唔可以講FeliCa技術主要係張卡(實咭或virtual card)要support FeliCa, 而唔需要讀卡都要support FeliCa?
所有都要 support FeliCa, 但好多機只 support FeliCa Real / Write (例如非日版 iPhone 7, 大部分 Android 機), 要入張卡落電話要 support 埋 FeliCa Emulation 先可以
喺韓國用緊TMoney, 始終check balance唔太放便,連出閘都唔show車費,心血來潮google 下點知放寛NFC後而家裝個app就即時check到history同balance啦
咩apps
留返八仔皮易入口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞