Octopus on Apple Pay 等候區 (12)

1001 回覆
7 Like 85 Dislike

Apple唔批
仲sim? 垃圾科技
個人意見, 不喜勿插
我覺得係私穩問題, 其實如果你放喺電話度, 加上其他app會攞嚟GPS, 其實就知你去過邊度, 如果之前啲差佬用八達通數據黎鎖定一啲目標犯人. 其實可以原全知道你行蹤, 加上八達通嘅流通性.
咪貼啲an 粉9 up傻鳩上嚟啦
真係要關Apple事個話咪就係信用卡手續費唔能夠比user食囉
Apple係咁仆街嫁啦,唔會好似三叔煮埋餸餵埋比張生食
聽到Apple就入反,算鳩數啦!
今晚班反對派又嚟洗版
識用就係賺錢科技
完全唔知你講既野同八達通唔出有咩關係

基本上有suica咁既版喺度
就只可能係八達通個邊有問題...
你知唔知八達通係冇攞你個人資料,
但係八達通個app係有攞, 咁如果八達通公司想問Apple攞個人資料呢.

你知唔知apple 一直係好重視私穩重要性,
佢哋曾經講過Siri知道你想要咩但唔知你係邊個.
同佢唔出有咩關係
放喺電話度又有咩問題?信用卡都係咁放啦,仲要冇得不記名
依家用Apple Pay信用卡 交易記錄都有寫location
執法部門有權要求八達通提供資料 呢樣嘢唔會改變
入唔入落手機有咩分別
原則上Apple Pay根本唔需要額外Apps
你咁講都只係代表八達通因為拎唔到料唔出
一樣唔係Apple問題
笑左,要Apple批先可以上架=未上架即係Apple未批,完全理解唔到個logic
講講下又係, 都幾撚肯定apple 唔撚肯比私人資料八達通
我都係想簡單討論下, 但係開始講到有啲複雜.

八達通佢可以出Apple Pay, 但最大數據始終係八達通公司入面, 我諗唔到一個理由係唔同八達通傾直接出, 如果(我係話如果), 合作嘅其中一個條件係要蒐集個人數據. 咁我諗蘋果肯定應承.
唔會應承
我記得ios 遲啲係一個功能, 喺對付Google同埋Facebook啲social media , 係你用iphone 上sign in,
佢會 create 一個 fake email, 黎防止佢地因你用個人email 所得出 所有私隱資料.
apple pay 賣點係咩?
就係保密!
Sign In with Apple
出左架喇
有啲app/website 已經用緊
最慘係有班人信 之後批鬥人 呢啲咪分化割蓆lo
唔見咗
想問下最新嘅8仔app有咩功能多左
呢個post就嚟變咗八仔客戶服務
八達通 app NFC, 有冇人唔係用 iPhone X, 但都會間唔中出 error “your Octopus card cannot be read”?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞