由窮爸爸富爸爸探討黃色經濟圈發展

250 回覆
231 Like 6 Dislike

大家轉傳出去,支持黃色經濟圈
Why speak English
Sure. PdRd (Poor Dad Rich Dad) model does use OPM ( other people's money) as leverage, which is critical.

Lots of "rich" CCP officials use OPM by sucking in money from regular citizens to create their wealth locally or offshore (e.g. USA/Aust/England...) real estate or business investment, which can create multiple stream of income ( MSI) via "passive income", resulting a steady and growing Cash Flow !!

It is worth researching more in similar areas. Hopefully those yellowC financial experts can chip in their thoughts and ideas...

所以講既係投資圈外既良好資產
唔唔,我再諗下
香港樓咁升法自住都變資產?

認同,唔可以塘水滾塘魚
要將圈外既錢(現金流)放入黃色經濟圈,再減少買入圈外負債/支出。
買入圈外良好資產同發展黃色經濟圈內。
RIGHT!

因為唔收租既自住樓會有支出,而無收入。
如管理費、差向,維修保養。

大家要比多D人知,得咁少人唔得

我地個市場好大,應該好好把握。
我一直都係咁諗。連登仔唔該扮藍入中資賺晒佢哋啲錢喺黃圈裡面使
第一張個 income同liabilities連線 係咩意思
我覺得政府唔比啲黃店續牌(好似HKTV咁),已經搞得死,討論呢個議題實屬空談

無錯我地仲有好多可以合作既國家同地區

有好多良好既資產係世界上唔同既地方

如果真係迫於無耐,係中資打工,咁就將收入放入黃色經濟圈。
圈外即係藍啦,要投資藍色企業?
第一張係主動收入,收入來源可能係來自工作..
當你病左要住院,咁工作就無收入

第二張係被動收入,收入來源可能係來自收租,股息等等
當你病左要住院,都可以有收入。

負債主要係令你要支出既野
比如自住樓.. (負債) 管理費+差向等等(支出)
圈外 可以係美資、英資。
狹義黎講黃色經濟圈仲係香港之內。
美資英資都有分黃藍
兩者係黃都好,經濟圈都未必一樣。

當然你想做到,外國分藍黃都唔係唔得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞