【畢業啦】寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我【5】

1001 回覆
761 Like 7 Dislike
多謝巴絲們支持,嚟到第五
我知我好多地方都不足,多謝你地包容
繼續陪我寫完故事

第一集:https://lihkg.com/thread/163835/page/1
第二集:https://lihkg.com/thread/168176/page/1
第三集:https://lihkg.com/thread/173936/page/1
第四集:https://lihkg.com/thread/176636/page/1

巴打們抄嘅詩:
傻仔熊喵巴打

深絲熟女巴打

石亭之子巴打

當漢城沉沒了巴打

三千江春水巴打

хорошо巴打 (巴打我幫你重新UP過幅圖,解決頭側問題)
新post劉名
接下來的一段日子,我每天準時回學校溫書。

當龍威經常睡得中午才回來時,我還是堅持九點回到學校,每天如是。

回到圖書館後,就開始打開試卷奮鬥。

悶嗎?極度悶!而且精神消耗很大。

特別是,我本來就不是那些會專心溫習的人。

溫到一半時,走出走廊,回想小藍隔著電話的飛吻時,就會一個人偷笑,然後又感到充滿力量。

是啦,我是有點毒,其實都不止是有一點。

只是想著為一個人而奮鬥時,生命好像充滿音樂和喜樂,四周本來沉寂不動的東西,如桌子、書櫃和試卷,仿佛都帶有生氣。

如果你聽著周杰倫的《陽光宅男》,更會覺得四周的死物都跟你一起跳舞。

不過是有點奇怪,我每天回到圖書館慣常的座位後,在我的檯面總會有一包Kinder繽紛樂。

原本我以為是有人遺下,誰在圖書館會慣著吃零食呀?

但每天如是,好像是為我準備。

「今日整咗薯仔沙律。」馨蕊拿著飯盒,走到我的面前。

這段日子,她隔一兩天就會過來找我吃午飯。
strong post留名

加速
因為龍威不在,我又不想自己一個吃飯,只好答應她。

馨蕊的飯盒大得很,每天的菜式也多變不同,而且精緻好味,她總是說她吃不完,然後分一半給我。

「其實妳唔同妳啲同學食飯得咩?」

「都係一兩日啫,你無人陪啵。」

我又想起那個應該還未睡醒的龍威。

「點解妳要用咁大個飯盒?」

她一邊分著沙律一邊說:「屋企人想我食多啲野,想好似豬咁養我。」

「咁哩個比喻都幾好。」

「你就豬!」

總覺得跟馨蕊的相熟是有點特別的。

「你係點鍾意小藍師姐架?」

「你地係點識架?」

「佢鍾意咩,你又鍾意咩?」

「你地去到邊一個階段?」

馨花總是很喜歡問我跟小藍的事,她聽得津津有味,說這是用來送飯的美味醬汁。

在這一方面,其實可以說她是八卦得很的人。

基本上能答我都會答,但有些問題我也不知道。

我們發展到哪一個階段?

「你解到個謎題未啫?」她見我呆著不回應她就問。

「未呀。」

「可唔可以睇下呀?」

我把謎題抄出來後,馨蕊看了一眼,便咬著叉說:「嗯........咁簡單點解你諗唔到嘅?」
留名
今次新POST有文 唔洗再畀人話
未睇先正評是常識
今次新POST有文 唔洗再畀人話

樓主次次都停緊張位

BTW 師妹
幾篇文就一個新post
師妹幫手溝小藍
樓主概念圖呀
呀奶
師妹
師妹會唔會都出一個迷題
又黎lm先
留名
文呀
新post留名
就快知師妹係好人定壞人
文呀
輕輕一推
舊登鳩推風氣都無咁重,
新登個個故都鳩推,
1001好威咩?
使唔使由500幾開始鳩推?
一個post得幾篇又話樓主慢,
其實係幾條友每個都鳩推幾下,
再唔係就大Icon洗板。

其實我是來留名的。
留名睇一腳踏兩船 正呀
繼續留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞