維基百科戰線招募長期參與者

265 回覆
178 Like 2 Dislike
除咗寫嘢,大家仲可以幫手搜集資料。反送中嘅條目還好,但好多比較舊嘅條目都欠缺資料來源。需要有人搵返舊報紙/書籍去好好整理。我可以以重奪「公民廣場」行動為例,入到你會見到好多句子後面都無資料來源,比人mark低咗「來源請求」。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%87%8D%E5%A5%AA%E3%80%8C%E5%85%AC%E6%B0%91%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E3%80%8D%E8%A1%8C%E5%8B%95
無資料來源嘅句子我們唔知道真假,所以你要搵下有冇報章、書籍(唔可以係專欄、網上論壇、YouTuber)提及過依件事,然後嘗試加返資料來源。

引用資料來源有兩個方法。
1. 你登記咗account嘅話,可以去去setting開啟「視覺化編輯」,跟住就可以用自動工具可以幫你引用來源。

不過依個方法唔係完美,有啲參數可能會亂咗,可能需要人手執下。

2. 編輯原始碼,你跟依張gif圖直接輸入標題、URL、日期、報章的名稱。

一開始唔熟手唔緊要,總之勇敢試下先。慢慢用熟咗就會進步。

如果你想試下寫嘢,你可以去依度寫一兩句。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E4%BF%AE%E8%A8%82%E8%8D%89%E6%A1%88%E9%81%8B%E5%8B%95%E9%81%8E%E7%A8%8B_(2019%E5%B9%B412%E6%9C%88)[/quote]
身為十五年經驗,現時休業的維基人睇下可以幫到幾多手
比一個案例新手參考下。

例如有藍絲寫咗以下依段文字,我們應該點處理呢?

因為有可靠來源報導過林鄭講過依番說話,所以唔可以輕易刪除。
對抗方法就係搵有可靠來源嘅相反意見嚟反駁。下面依張圖大家可以見到最後加咗楊岳橋嘅反駁。
Help push
佩服樓主有比我整理得更好的功夫。
求教學
如果翻譯現有嘅英文條目做中文得唔得?
可以,不過一開始最好揀啲短啲嘅條目練習下先。
如果一開始就揀幾千字以上嘅條目恐怕唔容易完成。
開網頁版就自動轉簡體
手機版就自動轉台灣繁體
應該用瀏覽器的setting有關,試下登記account之後去維基百科嘅setting改。
過獎啦
一齊打好維基百科戰線
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞