維基百科戰線招募長期參與者

265 回覆
178 Like 2 Dislike
amazon買左fire tv,睇到now 有線,日日唔洗睇tvb
p推
教大家用沙盒backup
再上黎集中討論求援
我都想幫手,但我寫作能力 及技巧都一般
psh
睇得多寫得多就會進步
同埋除咗寫嘢,你仲可以幫手搜集資料。

反送中嘅條目還好,但好多比較舊嘅條目都欠缺資料來源。需要有人搵返舊報紙/書籍去好好整理。
我可以點幫手?
以重奪「公民廣場」行動為例,入到你會見到好多句子後面都無資料來源,比人mark低咗「來源請求」。
無資料來源嘅句子我們唔知道真假,所以你要搵下有冇報章、書籍(唔可以係專欄、網上論壇、YouTuber)提及過依件事,然後嘗試加返資料來源。

引用資料來源有兩個方法。
1. 你登記咗account嘅話,可以去去setting開啟「視覺化編輯」,跟住就可以用自動工具可以幫你引用來源。

不過依個方法唔係完美,有啲參數可能會亂咗,可能需要人手執下。

2. 編輯原始碼,你跟依張gif圖直接輸入標題、URL、日期、報章的名稱。

一開始唔熟手唔緊要,總之勇敢試下先。慢慢用熟咗就會進步。

如果你想試下寫嘢,你可以去依度寫一兩句。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E4%BF%AE%E8%A8%82%E8%8D%89%E6%A1%88%E9%81%8B%E5%8B%95%E9%81%8E%E7%A8%8B_(2019%E5%B9%B412%E6%9C%88)
幫推
開始明白,我會開始嘗試,如果唔明我再問。
借個位

[5%捐獻師2.0] 聖誕和你捐challenge
https://lih.kg/1794786
幫推
Push
有興趣,研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞