其實返工到底有幾辛苦

229 回覆
42 Like 32 Dislike
你做雞??
就係7點起身放5點,然後時不時OT1-2個鐘
星期六又有機會要返工,日日loop,loop到星期日,即使平日放5點準時都唔會有心情同fd 嘻哈,因為諗起聽日要7點起身,咩心情都冇
返工on99咁就有錢收,
得閒放下假去下旅行,
唔使怕有考試又唔使做assignment,
啱啱出黎做野覺得舒服過返學, 嗰陣未駛揹飛
但做左十幾年之後覺得壓力越黎越大
同同事應酬最辛苦
唔洗ot日日準時走
同埋我唔返學
自己追lecture睇reading交assignment
考試果日個人出席就得
翻咗幾日 冇乜差唔多年紀嘅人 好辛苦
讀咩
最慘係俾人屌
以我既FT既經驗就....Hea既咪就係邊做邊Hea,求其做慢慢做。辛苦既就多囉...試過做速遞喺上環區, 落狗屎水浸, 浸撚到去我膝頭對落少少都要照行 ( 細速遞公司 )
做大速遞公司時試過派貨去倉, 有2票貨都係俾同一個倉但2件貨係由個倉轉寄去唔同地方比唔同既客, hawb NO.最尾4個字竟然係一撚樣, 個倉佬收貨就淨係睇左最尾果4個字而出錯比佢地既客, 個倉佬就入鳩左我數, 結果俾佢同佢公司d人玩鳩咗我成個月。 ( 呢個機率真係重低過1億分之1 ) 亦都試過做到嘔, 真係嘔撚咗出黎果隻 ( 地盤 )
全中
介意講下返邊類工?
份糧ok咪算,我個份intern根本係廉價奴工
系好辛苦
不过我系屋家返工
不知秦汉、无论魏晋
Retail back office
同意係精神疲倦大過身體疲倦
淨係處理人事關係已經令你透唔到氣
仲有一種喪失自由嘅感覺
無限地獄輪迴
雖然我份hea工無野做淨坐
但係感覺失去自由
相比監獄仲好
佢地有得郁 唔洗煩住錢問題
有時冇力度返完工晚飯都唔食就瞓著左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞