其實返工到底有幾辛苦

229 回覆
42 Like 32 Dislike
我寧願一世讀書,每個月2千幾3千都夠我食
我試過趕project得我一個做 瘋狂ot
果陣絕望到係廁所喊住打玻璃
個廁所係幾間公司share既 原來果陣廁格有人
嚇撚到佢即刻閃人
返工辛苦係你做錯野要成team一齊受 要承受來自各方壓力
返學做錯或者考得差都係自己受返 唔會影響其他人
壓力可以話少幾倍
grad咗2年 返完1個月ft就quit咗 冇精神冇時間乜都做唔到 換返黎少少錢
而家返pt1星期1,2日 自然醒 做乜都得

趁後生想做乜就做咗先 咪撚中個頭落去ft到 大把野老咗做唔到 到時就後悔 除非真係等你份糧開飯啦
返工唔辛苦
讀書辛苦 讀果科好chur
依家讀埋master收工仲要溫書
返工搭車都要睇reading追lecture
你搵興趣?
四個字
人生已完
睇工種同你讀書hea唔hea啦

如果你mk仔讀書果陣時日日玩唔做功課唔溫書,dse0分出黎做飲食咁返工對比辛苦好多
睇你返咩工啦

打份牛工既咪 一早返工 天黑返屋企 hea下hea下又一日
唔撚知為咩而返工 但每月月尾見到份糧入左戶口 就算啦 繼續hea時間
久唔久就拎d錢買下野 去下旅行放鬆下

不過最後一年又一年 有一日望返轉頭 自己都唔知自己咁辛苦為乜
太悶時間過得好慢
其實唔一定 識d mk畢業就做飲食
三五年捱左個senior/經理位 之後就開始點其他人做野
男既 唔靚既女就指佢地做野之類 靚女既就埋去溝人

當然啦 體力勞動同工時長
不過係咪真係做飲食就=辛苦 咁就兩睇
好撚辛苦,日日受難,仲要日復日年復年永無休止
星期六日都係吊頸抖下氣咁解,只係休息唔係放假
好撚想死!!
一d 都唔辛苦
覺得辛苦嘅都係啱啱出黎做野嘅人
做得耐就知東家唔打打西家
你當公司係你屋企
同你講咩咩責任感
咪on9 囉
公司你有股份咩
鐘意就sick 下leave
咩揾興趣 興趣係咩就唔講啦..只係有目標咪all in做囉..先個20頭 仲有成30 40年時間返工 急咩

我係咁諗囉
剩係日日都好似中學咁早返都死 仲要搭車
返左工先明
以前大人講做學生有幾好
以前讀書塊面仲皮光肉滑
返左工之後皮膚差左好多
壓力大又生粒粒
我細個完全冇期待過番工,目標只係夠食既錢,搵夠即刻退休
比人吉完屎眼再精神虐待你9粒鐘
日日都好似輪迴咁
痴線
壓力大到要每日打
唔打訓唔著
準時起身
鬧鐘一響就要醒
就算再瞓多陣都好驚遲到
笑左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞