【八十萬人】銅鑼灣大擠塞之謎

488 回覆
1169 Like 19 Dislike
Push
對唔住,之前我遊行一向都維園出發
今日我跟左啲唔知乜鳩電台
係登龍街插隊入
講得岩 明白大家都想過百萬
但理性分析完 個數應該差唔多
加上今日天氣咁凍 明顯比起夏天少左老幼既
我之前夏天都會去維園起步,依家一定唔會
同意
其實人數比我預期多
但係膠化明顯

仲有我一叫罷工即刻靜哂
幾個位都係
其實好多上左年紀嘅人
見到之前遊行次次都tg/封路收場
有左陰影 所以今次冇出 驚走唔到
好似我老豆老母咁 怕有事跑唔郁
不過今次安全收場 應該下次會更加多人有返信心
Push
無錯今次係同69差唔多人,但一定比818小
818只係東角道都塞左我2個鐘,而之後的每一個橫街都有人插隊/幾條隊合埋一齊搞到 每一到都塞一塞,818係最接近616架啦

80萬一定唔會錯,再屌民陣就係鬼
根本極多人插隊
聖誕再行過
塞咗係記利佐治街望著遠處嘅希慎企咗兩個鐘
之後出返去慢但唔使停行到終點
明明早到最後差唔多變龍尾
Push
Push
其實係狗鐵職員叫人BC 出口出

好多人去左中銀天橋既路口插隊
Push
點解
夏天入維園會熱死喎
理性分析,支持
確保自己嘅人頭會被計算在內,同知道仍然有大批人喺維園,能力所及,唔想打佢哋沾... 不過真係超熱
Push
Push
同感,雖然自己都無入維園,但等到隊尾先行
我今日3點由維園皇仁出黎,就一直係維園隔離,兩條大街都企滿曬人塞住,一路keep 前前後後,到5點都未離開到維園信德街。大約5點10幾分左右銅鑼灣黑警再次出黑旗,然後前面就突然開始要物資,睇tg話前面有傘陣。再過一陣就再有消息指防暴已落地,大家就開始叫老人家同小朋友既走先,現場就開始四散,走咗好多人,留低少部分變咗組人鏈傳物資,亦有人呼籲前面好塞唔好再向前行怕前面手足走唔到。所以相信有手足話5點幾到維園無人就係因為呢個原因,但本身到5點都真係兩條街都塞滿,根本寸步難行。明明好多街都塞到爆,我真係覺得今日絕對多過100萬人;(
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞