厲害了我的債:全國下年有2萬億元地方債到期

243 回覆
371 Like 8 Dislike
今年頭10個月有831個地方政府因為欠債不還

報應呀屌你老母賤支蛆
Trilemma

支那前幾年好似聲稱解決左 impossible trinity 嘅問題

跟著比國際經濟學家圍屌
到時係咪可以用午餐肉換閪屌
MV=PY
快支爆了
有名你叫人民幣
啲錢真係消耗人民變出嚟
規定市場定價呢
唔緊要 係香港掠奪
人民幣債唔使理啦,債轉股 或者 發另一批債還債 就可以了
美元債 去邊搵美金返嚟還先係問題
無知一問
如果無左香港白手套
中共係咪無辦法用人仔換美金?
換唔到係咪加速支爆
驚咩姐 仲有香港咁大個金庫
點睇抄1千個20 億身家會易過抄1萬個2億身家
唔單止係冇咁有效率

支那官有第一手數據知豬肉短缺 第一時間一定係諗辦法囤貨自己賣 而唔係穩定市價
唔會係無敵既 佢國內既野用人仔計會貴咗 咁同匯率上升冇咩分別

姐係假如美金換人仔1對7
佢狂印錢令到國內既野貴咗7倍 1人仔既鞋宜家要7人仔
咁同人仔對美金變咗1對1冇分別

反而交易成本更高 因為唔係每樣貨既升幅一樣 你要不停quote價 格價等

反而支那最大既救命武器係香港同埋佢大量既美國國債
支那政府大量美國國債 如果佢肯平d放番出嚟都套到現既

但唔肯定呢批美國國債係支那入面扮演緊咩角色 亦有可能somehow係人仔背後既抵押品 唔郁得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞