厲害了我的債:全國下年有2萬億元地方債到期

243 回覆
371 Like 8 Dislike
【學者:不會爆煲但老百姓同民企要齊齊埋單】

不查不知道,一查嚇一跳——今年頭10個月有831個地方政府因為欠債不還,被列入「老賴」名單,一共欠債69億元。

2019年進入尾聲,但中國的地方債務問題未必「明天會更好」。

全國地方政府下年有超過2萬億債券陸續到期,金額之高足以興建14個香港國際機場,亦是史上最高,比今年的1.3萬億元一下子升了近6成。

2萬億債券到期意味甚麼?經濟學者張林指,在中國並不算甚麼:「中央不會讓地方政府破產。」

他解釋,在市場角度,中國的地方政府早已破產:「中央是通過時間換空間,不斷把還債的期限拉長,印鈔印得太多,還債的成本讓一些本來就是弱勢群體來承擔。」

張林提醒,隨著國企融資規模增大,民企都要齊齊埋單:「民營企業它想融資,它根本融不到,國企業它形成的利益越來越龐大,資金、金融就是在給它們服務,真正來解決就業的中小民營企業反而得不到資本、資金的服務。」

Source:有線中國組
https://www.facebook.com/265944843550009/posts/2350346135109859?sfns=mo

有無巴絲可以解釋下爆煲印銀紙點解會係弱勢社群受罪
佢地受唔起會點?

利申 經濟白痴
印銀紙=通脹稅

印銀紙,幣值降,物價升,通脹升and市民資本不變->>通脹稅
悲哀的支那人
厉害了我的国
即係會變成1000蚊一個麵包果種既惡性通脹?
咁如果本來10蚊一個麵包變左1000蚊一個
無人買得起
咁中共產出多投入番1000個麵包入市場
係咪就可以降低番個物價?
咁係咪就會解決左件事
最緊要係美元外債
另外decouple一定要繼續
中共唔會投入商品囉 lol
就係印錢還官方嘅債嘛,所以印錢等於將債務轉嫁到人民度
其實會唔會唔夠草食架
要有咁嘅生產力先得,同埋原料都係要錢啦,你通漲咗,原料咪又係貴咗
條債唔係找美元都冇用啦
支共無限印錢
買金
金 貴金屬實升
望番當年台灣
中國民企啲美元債都好多未清
跟手借美元還債無限loop

到底可以頂到幾時
票據年息都7-8%
印錢式通脹=物價小升,樓價大升
喪印錢 匯率又唔跌 最後搵撚咗全世界笨
痴撚線
點解中共好似控制到個匯率咁
佢係真係控制到匯率 因為資本唔可以自由進出

唔存在你係咁賣人仔令佢貶值呢回事
又未必既 進出口可以要求支那用美金交易嘛

就算佢控制匯率 但印到某個位 大家都會知其實人仔係廢紙 冇人拎美金 或者其他貨幣同佢換

如果去到呢個時刻 人仔會斷崖式咁貶值 咁支那就gg了
印到一文不值。
社保啲錢拎去填數
咁姐係無敵狀態?
有名你叫 貨幣操控國
仲未買豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞