厲害了我的債:全國下年有2萬億元地方債到期

243 回覆
371 Like 8 Dislike
可以參考下委內瑞拉。
一卷厠紙,要用一袋銀紙買,直接用銀紙抿屎仲平
問題係支那本國劣質商品offset 唔到
驚閪

強國識鍊金術

銀紙無限印

中國又贏
利申左先 無讀過econ
但係咁喎 都無人知佢地印左幾多錢 如果無人知咁其實通帳率都應該控制到 唔係咩? 只要佢臉面夠厚都無人知佢印左幾多
同埋想問多樣野 d債國企買完 咁其本上等於送錢比佢 係咪無得換翻錢嫁啦 d債券
通漲的話所有生產成本都上漲
最後咪導致價格都上升
變相貴咗好多咁賣出去
咁人哋都未必買你啦
內需又比唔起
驚閪咩支那
求其印下錢,抄下一班支那狗家就夠數啦。仲有一班係還都唔使還
利申左先
我都冇讀過Econ
但只要d錢流得入市場
呢堆錢的影響自然會反映喺物價或者匯率到

你想像下國際上每日都有好多石油買賣
咁d石油生產國襯高價的時候陰d陰d賣出 油價咪唔會跌?
當然唔會係咁啦
因為100蚊買到 我咪減少少價用99蚊買
99蚊又買到 我咪又繼續減
減到冇人肯賣 我就大概知道賣家去到幾錢就唔會賣

貨幣都係一樣
外資想入中國做生意可以需要人民幣
需要用美金換人民幣
今日1:5換到 聽日咪1:6換
今日印多左人民幣 影響唔會即時浮現
雖然可能冇人知有印過銀紙
但市場會逐漸「適應」呢堆銀紙的存在而調整物價同匯率
出新債還舊債
加速主義
邊使印紙幣出嚟,電子支付架嘛………
你唔用 微信支付、ALIPAY 果D 真係可以晌贏國 生活到?
全國實行信用系統, 邊個唔買債就扣分
邊個唔買邊個無得食豬肉,撘高鐵飛機, 要食草
其實大家所講既惡性通脹係中國算唔算發生緊?
以上海黎計
10年前普通人打份工都係幾千蚊
但搞掂三餐都應該唔難
而家既大學生就大約8000起薪(已經算幾好pay)
但聽聞物價升到仲貴過香港
到底一般人係點生存衣食住行仲點afford得起?
其實係
上海要養起全國 慘
唔係撐支那,不過唔好將著眼點放喺支那,其實全球央行都係仆街嚟,09 年打後鐘意印幾多就幾多

佢哋根本理得平民死,爆唔爆 who fuckin’ care,佢哋要嘅係爭全球佔有率,因為佔有率愈大,明知係廢紙都係逼梗你用,而家美元就係版,焗你用

所以新社會階級觀念係咁

全球央行 > 普通銀行 > 大型企業 > 中小企 > 平民

頭三個國家會照佢,佢會講句 too big to fall 䱷繼續印錢俾佢哋,其餘兩個理得你死,所以官商N代基本上係玩撚晒
上海拎晒佢所有盈餘出黎都cover唔到蝕得最少既天津赤字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞