[堅持]戒煙日記 紀錄每天的狀態和心路歷程

128 回覆
37 Like 7 Dislike
我已經戒左,而家食唔食都得,全無心引
9件煙齡,肥前戒左3個半月,間唔中同人應酬1-2枝,心癮甩左
戒煙 應該戒一輩子
我戒過一年 因為一支煙而食返
利害 但我無自制力 所以一戒就決左唔會再食
十四 兩星期了
加油
我都分享下:
煙齡22年,戒咗11年... 係呀屌你阿叔係唔撚細
由戒煙第一日到依家,一枝都無再食過,連玩食煙都無。
咩戒煙香口膠、尼古丁貼... 一樣都無用過
點戒?
決定戒嘅時候,食埋最後一枝,放低之後,唔食就無再食
因為,每一個人,只 係 會 聽 自 己 講
自己話唔食、自己決定唔食,咁點解唔尊重自己嘅決定?
不過
戒煙之後,我從來唔勸人戒
食定唔食,係個人決定
以前,最撚憎D戒咗煙嘅人猛勸其他人戒
但有人問,我樂意分享經驗
我都試過發呢D夢
一路食,一路屌自己:戒撚咗咁耐,點解忍唔到,好嬲自己
到夢醒,鬼死咁開心
噢,原來發夢,好彩啫好彩啫

所以我估我應該唔會食返
#戒咗11年
你有決心就好
其實係決心問題,果陣咁岩又有戒煙中心搵我,俾埋果啲唔等洗又貴既戒煙貼/糖,難食/貼完仲想食

我主要係靠另一半既支持同運動幫助去解除心癮
加油呀清
唔食煙仔個人都靚仔靚女啲
照下鏡細心望原來食兩年已經開始積左排煙屎牙
又瘋狂生暗瘡
小妹依家戒左一個禮拜感覺良好
從未食過煙o既路過
Day5
暫時都要啜下支電子煙頂下癮
但煙癮比以前少好多 希望遲啲可以cut埋電子煙
請問樓主戒成點?
其實點解要戒
戒既第一日攰到成個腦唔識轉,成個死屍咁..
好似啲道友咁,所以最後都係食左支。
到今日第6日,想食既時候逼自己去做其他野,
係咁搵野做,
到停落黎既時候就會唔記得左自己想食煙既念頭
仲有,呢幾日唔知點解飲多左好多水
啲手癮最難戒
出門去搭車途中一支
落車行返公司一支
出去Lunch又一支
Lunch完一支
收工去搭車一支
落車返屋企一支
呢幾支係指定動作 keep左幾年
點算有咩建議
帶支水
唔好大啖
細細啖 轉走個動作佢
聽日試下先
留名~~食左15年煙....最近半年轉反食IQOS...
踏入2020年決定戒煙....岩岩過左7日, 原來冇我想像中咁難戒..
大家加油!
小弟無食開煙﹐但兩年前老母俾醫生懷疑有Cancer之後﹐即日戒到煙﹐只不過要食多兩粒香口膠姐。

屋企人好多都食煙﹐成鳩日話戒唔到﹐我都會講一句﹐無人一出細就會有煙癮。
支持戒煙嘅手足
新年快樂,新年應該好多引誘,戒緊煙既巴打頂住

利申:2020 1月1開始戒,到而家都未食過一枝,岩岩團拜比人餵都啜一啖

堅持就得,加油
食煙食左12年到
14號剝完智慧齒,醫生話要7日唔食煙
最少最少都要3日。而家忍到第3日,真係好撚辛苦,想戒埋佢但驚忍唔到
食煙食左7年
中間食Iqos都有年幾兩年
食Iqos幫唔到我戒煙仲愈食愈多
有次飲酒都可以食差唔多一包
依幾日轉返食火機煙先叫食少d
但心癮真係好難甩
每日睇一次COPD病人D紀錄片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞